Proč se firmy začínají starat o zdravý životní styl zaměstnanců?

Máte pocit, že je vašemu zaměstnavateli jedno, jak žijete, natož jestli žijete zdravě? Existují však firmy, které pro své pracovníky zřizují bio jídelny, pomáhají jim se stravováním či cvičením. Nedělají to sice z charitativních důvodů, důležitější však je, že to zlepšuje život řadovým zaměstnancům.
Jdu do kanceláře a budu držet dietu. To není žert, ale výsledek nového trendu, kdy má stále více úřadů, firem a továren zájem na dobrém zdravotním stavu a dobré kondici zaměstnanců. Tato pozornost vůči pracovníkům vyplývá z nové kultury zdraví, ale také z toho, že zdravý zaměstnanec přispívá k prosperitě podniku.
Ve Spojených státech spočítali, že pouhé cvičení zaměstnanců na běžeckých pásech zvyšuje produktivitu podniku o osm procent. Americká nevládní organizace National Group Report odhaduje, že zdravý zaměstnanec v průměru zůstává doma z důvodu nachlazení nebo infekce tři dny v roce, zatímco zaměstnanec s nadváhou bývá nemocen pět až 13 dní v roce.
Svůj význam má rovněž zdravé stravování. Zdravou výživu podporují Larry Page a Sergey Brin, zakladatelé Googlu. Google Food Program byl vždy prioritou a společnost najala dříve kuchaře než pracovníka zodpovědného za lidské zdroje.
Nejméně pět vedoucích pracovníků se zabývá tím, jak uzpůsobit stravování filozofii Googlu: aby strava byla zdravá, aby respektovala životní prostředí a aby pocházela z místních zdrojů. Polovina potravin je v bio kvalitě a 30 procent produktů pochází ze vzdálenosti do 250 kilometrů od místa jejich konzumace.
Majitel nizozemské společnosti Koppert Cress Rob Baan jde ještě dále. Nedávno prohlásil, že do tří měsíců on a jeho zaměstnanci zhubnou celkem o 500 kilogramů. "Se zdravou výživou nabízíme pomoc všem," prohlásil. Společnost zdůrazňuje, že zaměstnancům jsou podávány pokrmy tvořené z 80 procent zeleninou a z 20 procent masem a rybami.
Tato tendence se projevuje i v Itálii. Společnost Electrolux v severoitalském městě Porcia naordinovala zaměstnancům dietu. Klade důraz na uvědomění, prevenci, výchovu ke zdravé výživě a pohyb. Navíc Electrolux pořádá kurzy a semináře zdravotní výchovy, bio kuchyně a prevence proti obezitě.
Rovněž společnost Nova Coop za podpory firmy Eudaimon prosazuje zdravou výživu pomocí interní informační kampaně. Manažer firmy Matteo Canato vysvětluje: "Zaměstnanci dostali informativní brožuru o riziku obezity a cukrovky a dostává se jim ponaučení o vztahu mezi jídlem a zdravím. Zajišťujeme jim zdarma lékařské prohlídky."
Ve společnosti Technogym nechybí tělocvična. Je zde opravdové centrum wellness o 3500 metrech čtverečních, kde mají zaměstnanci k dispozici osobní trenéry a mohou se například účastnit lekcí taiči (tchaj-ťi). O pokrmech závodní jídelny rozhoduje vědecké oddělení firmy a jídlo je tu vyvážené a připravené ze sezonních surovin, s nízkým obsahem soli a nasycených tuků, a s využitím sezonní zeleniny a ovoce.
Dlouhodobé sezení škodí páteři. Nadnárodní společnost SAS ve své milánské pobočce zavedla projekt nazvaný "Pracuji, jím a cvičím". V tělocvičně o 200 metrech čtverečních se zaměstnanci mimo jiné učí správnému držení těla. A protože bolesti páteře chodí ruku v ruce s obezitou, mohou zaměstnanci za 60 eur ročně (asi 1600 Kč) využívat služeb nutričních poradců. Vlastní tělocvičnu i se saunou má také farmaceutická firma Eli Lilly.
A Niccolo Branca, šéf podniku Fernet Branca a velký obdivovatel jógy, vymyslel pro zaměstnance kurzy tohoto cvičení. Programy jógy zahrnují individuální cvičení doma i v zaměstnání. Dýchací cviky, správné držení těla, mantra a vizuální i duchovní soustředění vedou k tomu, že zaměstnanci méně trpí stresem, mají více energie a více motivace.