Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Prezidentem by měl být Šimon Pánek, myslí si Havel

Prezidentem by měl být Šimon Pánek, myslí si Havel
zdroj: tisková zpráva

Podle bývalého prezidenta by strany měly představit své prezidentské kandidáty před květnovými volbami. On sám má jasno - prezidentem má být Šimon Pánek.

Květnové parlamentní volby nerozhodnou pouze o tom, kdo bude sestavovat vládu, ale také o tom, kdo bude volit příštího prezidenta. Sněmovna, která vzejde z voleb, bude totiž v roce 2013 volit i novou hlavu státu.

Podle prvního politopadového prezidenta Václava Havla by tak strany měly ještě před volbami veřejnosti představit své prezidentské kandidáty. "Cítím to jako morální povinnost," říká Havel v rozhovoru pro aktuální vydání týdeníku Respekt s tím, že příští prezidentská volba nebude jen volbou mezi panem X a panem Y, ale také rozhodováním o charakteru a smyslu prezidentské funkce.

Pánek se o politiku vždy zajímal

Sám Havel má o svém ideálním kandidátovi jasnou představu. Na místě hlavy státu by nejraději viděl Šimona Pánka, který vybudoval českou nadaci Člověk v tísni.

"Pánek, pokud vím, nikdy nezakládal strany, nekroužil v jejich orgánech, ale o politiku se vždycky zajímal," uvedl Havel s tím, že Pánek umí jazyky, je sympatický a dokáže mluvit spatra.

S Pánkem prý Havel o možnosti zastávat prezidentský post mluvil, ten se v reakci na tento nápad pouze usmíval. "Neřekl pochopitelně ano, ale neřekl ani vyloučeno," uvedl Havel.

Bývalý prezident ale dodal, že dobrými prezidenty by mohli být ale také například Karel Schwarzenberg, Jan Švejnar či Jan Sokol.

Politici: Nechtějte před volbami po nás jména

Týdeník Respekt se kromě Havla zeptal i několika reprezentantů hlavních politických stran, jakého kandidáta by považovali za ideálního adepta na prezidenta. Karel Schwarzenberg (TOP 09) i David Vodrážka (ODS) shodně uvedli, že do voleb zbývá ještě hodně času, a jejich strana tak tedy ještě o prezidentském kandidátovi nejednala.

Šéf Strany zelených Ondřel Liška zase uvedl, že jeho strana nebude před volbami zveřejňovat žádné jméno, řekl ale, že jejich kandidátem bude opět osoba typu Jana Švejnara.

Ve stejném duchu reagoval i poslanec ČSSD Jan Hamáček, který uvedl, že se jeho strana nyní plně soustředí na volby a o prezidentském kandidátovi nejedná.

www.parlamentnilisty.cz