Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Poslanec ODS: Nic se nezměnilo, Topolánek má odstoupit

Poslanec ODS: Nic se nezměnilo, Topolánek má odstoupit
zdroj: tisková zpráva

Konflikt v ODS je založen a všechno nasvědčuje tomu, že bude pokračovat. V rozhovoru pro server ParlamentniListy.cz to říká poslanec ODS za Zlínský kraj Jaroslav Plachý.

Vedle trojice vysoce postavených představitelů ODS Přemysla Sobotky, Miroslavy Němcové a Alexandra Vondry dalo prostřednictvím médií jasné stanovisko k odstoupení Mirka Topolánka z pozice volebního lídra i regionální sdružení ODS ve Zlínském kraji.

Topolánek se však rozhodl ve funkci zůstat. Server ParlamentniListy.cz proto položil několik otázek poslanci Jaroslavu Plachému, který byl autorem dopisu vyzývajícího Mirka Topolánka k rezignaci.

Jak vnímáte ve Zlínském kraji výsledek úterního grémia ODS a s tím související fakt, že Mirek Topolánek zůstává volebním lídrem i předsedou strany?

Na jednání grémia jsme se dívali s nadějí, výsledek ale - mám-li mluvit za sebe - jako šťastný nevidím. Konflikt samozřejmě založen je a všechno nasvědčuje tomu, že bude pokračovat. Dopis, který jsem napsal a adresoval panu předsedovi, byl schválen regionální radou Zlínského kraje, a já si za ním stojím a neměním na něm ani čárku.

DOKUMENT: Dopis poslance ODS Plachého Mirku Topolánkovi

Dostal jste od Mirka Topolánka nějaké osobní ujištění?

Nedostal jsem nic. Žádná reakce se nekonala a to byl také hlavní důvod, proč jsem se na Mirka Topolánka obrátil prostřednictvím médií. Když už to jinak nejde, člověk musí reagovat.

Ani po jednání grémia se vám tedy žádné reakce nedostalo?

Ne. Kromě těch opakovaných omluv, které nemohu akceptovat, se nic jiného nekonalo.

Ve čtvrtek bude jednat výkonná rada ODS. Zlínský kraj v ní má trojici zástupců, vedle Petra Nečase ještě Libora Lukáše a Tomáše Šimčíka. Už jste konzultovali strategii pro toto jednání?

Jak pan statutární náměstek hejtmana Lukáš tak pan Tomáš Šimčík hlasovali stejně, to usnesení zlínské ODS bylo jednomyslné a od pondělí se zase tolik neudálo, aby došlo ke změně stanovisek. Takže věřím, že jejich stanoviska jsou stále stejná.

S Mirkem Topolánkem dál v čele, hrozí podle vás ODS ve Zlínském kraji, ve kterém má tradičně církev silnější postavení než ve Slezsku či v Čechách, útěk voličů k TOP 09 a zejména KDU-ČSL?

Jsem toho názoru, že tady na Moravě jeho vyjádření, týkající se zejména věřících a církví, je velmi nešťastné, protože v důsledku toho ztrácíme konzervativního voliče. A kdo nás tady potom bude volit, když ne konzervativní volič.

                                                                                                                             www.parlamentnilisty.cz