Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Poslanci z Ostravska nařezali Bakalovi. Chce zavírat doly, přitom si staví knihovny

Poslanci z Ostravska nařezali Bakalovi. Chce zavírat doly, přitom si staví knihovny
Zdeněk Bakala | zdroj: Isifa.com

Lidé z Ostravsko-Karvinska nemají vůbec pěkné vyhlídky. Proslýchá se totiž, že tamější doly budou muset propouštět. Podle komunistických poslanců Miroslava Opálky a Kateřiny Konečné, kteří z tohoto regionu pocházejí, by se ale do záchrany měl teď zapojit hlavně majitel OKD Zdeněk Bakala. Korunu by měl pustit prý do jiné formy podnikání. „On ale místo toho radši staví knihovny,“ kritizuje uhlobarona Konečná.

Podnikatel Zdeněk Bakala v roce 2004 koupil skupinu Karbon Invest ovládající mimo jiné Ostravsko-karvinské doly (OKD) a Českomoravské doly. Ovšem zatímco ještě předloni Bakala právě na uhlí vydělával nemalé peníze, tak loni a zvláště letos je už s uhlím situace tristní. OKD je totiž dceřinou společností NWR – i v ní Bakala vystupuje jako jeden z finančních investorů – a je to hlavně ona, kdo má zvláště s prodejem uhlí letos nemalé problémy. Firma je totiž zadlužená, horko těžko čelí nízkým cenám uhlí, a proto je v čím dál větší krizi. Chystá prý dokonce výrazné propouštění zaměstnanců a nejspíš i uzavírání jednotlivých provozů, což se má týkat také Ostravsko-karvinských dolů (OKD).

„Velmi mne překvapuje, že je z toho společnost OKD takto vyděšená, protože ještě před dvěma lety vydělávala stovky miliard a dokonce se dala i na burzu. Podle mne si ale neudělali v té době žádný rezervní fond. Společnost OKD dnes totiž prodává uhlí pod cenou, než za jakou těží. Jestliže loni byla cena uhlí 74 euro a letos se prodává za 60 euro, jde o velký pokles, neboť OKD vytěží uhlí za cenu 90 eur. Tím jsou samozřejmě ve třetinové ztrátě. Pokud je to ale takto, tak podle mne pan Bakala podcenil manažerské rozhodnutí některých svých ředitelů,“ informovala v této souvislosti ParlamentníListy.cz  poslankyně za KSČM Kateřina Konečná.

Zdroje: