Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Ze zákulisí ODS: Kuba osobně zjišťoval, kteří modří poslanci podpoří Rusnoka

Ze zákulisí ODS: Kuba osobně zjišťoval, kteří modří poslanci podpoří Rusnoka
Martin Kuba | zdroj: Profimedia

V úterý proběhla Výkonná rada ODS. Podle informací ParlamentníchListů.cz panuje ve vedení občanských demokratů jistá nervozita, zda by někteří poslanci ODS svou nepřítomností neumožnili získání důvěry vládě Jiřího Rusnoka.

Touto nejistotou bylo podle informací ParlamentníchListů.cz od zdroje přítomného na jednání Výkonné rady ODS poznamenáno i poslední jednání tohoto orgánu ODS. I ParlamentníListy.cz před časem informovaly o spekulaci, že by se mohlo najít několik „konstruktivních“ poslanců, kteří by do sněmovny nedorazili.

Kuba si prověřoval každého poslance

„Velkou část výkonné rady se hovořilo o tom, že kdyby někdo z poslanců ODS umožnil vznik Rusnokovy vlády, tak by to bylo strašně špatně. Důležitá je jednota. Též se hovořilo o tom, že kritická rétorika vůči vládě má být věcná, a ne poznamenaná vymezováním se proti vládě křečovitě,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z jednání.

První místopředseda ODS Martin Kuba, který nyní vykonává funkci úřadujícího předsedy, na výkonné radě řekl, že byl měli všichni poslanci dorazit, neboť každému prý osobně zatelefonoval a každý poslanec mu prý slíbil, že do sněmovny na hlasování o důvěře Rusnokově vládě dorazí.

V posledních dnech se objevily spekulace, že by někteří poslanci ODS mohli jednání "prošvihnout", a tím nepřímo podpořit Rusnokův kabinet. Některá média spekulovala například o poslanci Borisi Šťastném, který v minulé pravicové koalici často vystupoval jako kritik Nečasovy vlády a teprve den před hlasováním se měl vracet z dovolené. Šťastný však tyto spekulace rozhodně popřel.

Zdroje: