Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kam jdou Julínkovy poplatky? Kalouskovi či na dovču, odpovídá šéf pacientů

Kam jdou Julínkovy poplatky? Kalouskovi či na dovču, odpovídá  šéf pacientů
zdroj: Profimedia

Lidé se opětovně začínají zajímat o to, kam jdou peníze, které pacienti dávají v ordinacích lékařům v rámci tzv. regulačních poplatků. Podle komunistické poslankyně Soni Markové totiž málokdo ví, že z těchto drobných jsou hrazeny i náklady na vodu, elektřinu, platy sester, uklízeček, či nový televizor a počítač. "Jejich používání je netransparentní,“ říká Marková a s ní souhlasí i prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Téměř čtvrtina lidí stále nechápe, kam míří peníze vybrané na regulačních poplatcích ve zdravotnictví, které byly zavedené v roce 2008. Vyplývá to z různých průzkumů.

„Peníze vybrané na poplatcích považuje za příjem státního rozpočtu 15 procent dotázaných, podle osmi procent respondentů jsou jeho příjemcem zdravotní pojišťovny. Necelá desetina lidí vůbec netuší, komu takto vybrané finanční prostředky náleží," uvedla například před časem agentura STEM/MARK.

Názor, že z takto vybraných peněz neprofituje stát, zastává pak podle agentury poměrně mnoho obyvatel. A komunistka Soňa Marková k tomu  souhlasně kývá. Kvůli nepřehlednosti poplatků chce něco dělat i Svaz pacientů.

“My budeme o zrušení těchto poplatků jednat příští týden s ČSSD jakožto možným vítězem voleb,“ řekl prezident Svazu pacientů Luboš Olejár ParlamentnímListům.cz. Podle Olejára nelze totiž vylepšovat "blbý systém" kdysi nastavený vládou ODS.