Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Francie udělala krok proti světelnému znečištění a zhasíná noční výlohy

Francie udělala krok proti světelnému znečištění a zhasíná noční výlohy
Osvětlená výloha (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Od července příštího roku bude ve Francii podle nového zákona zakázané přes noc neomezeně svítit v obchodech a na úřadech. Důvody za novým pravidlem jsou především ekologické a ekonomické – omezení světelného znečištění a úspora energie. Na svých stránkách o tom informoval deník Le Figaro.

Podle nového zákona, který vstoupí v platnost 1. července příštího roku, budou mít majitelé obchodů povinnost zhasínat výlohy nejpozději v jednu hodinu v noci, případně jednu hodinu po zavírací době, pokud má obchod otevřeno déle do noci. Stejná pravidla se budou týkat také nasvícení fasád budov. Možnost dočasného omezení těchto opatření se bude týkat pouze speciálních příležitostí, např. v období vánočních svátků.

Očekávaná úspora energie bude podle odhadů odpovídat roční spotřebě 750 000 domácností. Francouzská ministryně životního prostředí proto upozorňuje: ekonomická úspora zde není jedinou výhodou, je nutné přestat zbytečně zvyšovat spotřebu energie jen proto, aby se zvyšovala i její produkce. Nový zákon tak má ambice změnit i celkové myšlení společnosti.

Zdroje:
Le Figaro