Filipínci dobývají světovou kuchyni. Vaří státníkům i celebritám
29. 9. 2015 – 9:48 | Magazín | roj
Časy, kdy Filipínci tvořili v zahraničí velkou část nekvalifikované síly a zastávali práce pomocnic v domácnosti nebo dělníků, jsou už dávno pryč. Nyní našli díru na trhu, kde mohou využít svou kvalitní angličtinu. Desetitisíce jich opouštějí špatně placené placené a nejisté pozice ve své domovině a míří na zaoceánské parníky a do luxusních hotelů. Jako kuchaři, cukráři nebo číšníci. A nevaří jen pro obyčejné strávníky, jídlo připravují i pro královské rodiny či vysoké státníky.
"Kuchyně mě vždy zajímala, už když jsem byla malá," říká bývalá bankovní úřednice Rochelle Evaristová, která připravuje sendviče ve státní hotelové škole v Manile. "Chci pracovat v zahraničí. Bratranec je v Kanadě a říká, že tam potřebují kuchaře," dodává.
Více než deset milionů Filipínců z celkových 100 milionů obyvatel pracuje v zahraničí, především v domácnostech, jako dělníci a námořníci. Stále větší zájem je však o kuchaře, cukráře a pekaře, vysvětluje zástupce ředitele školy Teodoro Pascua. Filipínci pracují hlavně na lodích, v hotelech, restauracích a kasinech.
V letech 2010 až 2014 pracovalo téměř 180 tisíc Filipínců na lodích, z toho 72 tisíc byli šéfkuchaři, ostatní pracovali jako číšníci, uvádí filipínské ministerstvo práce. Na pevné zemi bylo v témže období zaměstnáno 65 tisíc Filipínců v zahraničních hotelech a restauracích.
Filipínci jsou velmi ceněni zejména pro svou dobrou angličtinu, schopnost přizpůsobit se a odolnost, pokračuje Pascua. Naše schopnosti nás odlišují od našich sousedů. Student, který absolvoval základní šestiměsíční vzdělání, je schopen bez problémů pracovat ve všech kuchyních světa, uvádí.
Na Filipínách je 2500 státních a soukromých hotelových škol.
Vaří pro královské rodiny na Blízkém východě
Bývalý potápěč Pablo Logro se stal kuchařem ománského sultána. Z čínského restaurantu v Manile, kde připravoval briošky, postoupil do hotelu v metropoli jako zástupce šéfkuchaře. Seznámil se tu s jedním hostem, který mu nabídl místo zástupce šéfkuchaře v Ománu. Na počátku 80. let tak vstoupil do paláce Bústán, kde sídlili sultánovi hosté a kde pracoval deset let.
Po návratu na Filipíny byl prvním filipínským šéfkuchařem v pětihvězdičkovém hotelu a pak si otevřel vlastní školu.
Cristeta Comerfordová byla zástupkyní šéfkuchaře v Bílém domě v roce 1995, kdy byl prezidentem Bill Clinton. Posléze si ji vzala k sobě jako šéfkuchařku manželka George Bushe Laura. Ve stejné funkci zůstává dosud, i za Baracka Obamy.
Při své loňské návštěvě na souostroví pěl Obama chválu na talentovanou šéfkuchařku z Manily, která prezidentově rodině připravuje některé filipínské speciality.
Ti nejhůř placení mají dvojnásobek platu služky
Platy kuchařů se liší, ale rozhodně jsou lépe placeni než dělníci nebo pomocnice v domácnosti, které vydělávají měsíčně 350 eur (asi 9500 Kč) v Saúdské Arábii a 470 eur (12 700 Kč) v Hongkongu, což jsou jejich hlavní destinace. Nejméně kvalifikované zaměstnání na výletní lodi vynáší kolem 800 eur (21 600 Kč).
Kromě dobrého platu však četní studenti hotelových škol sní o tom, že se z nich stanou hvězdy jako Cristeta Comerfordová a Pablo Logro, zdůrazňuje učitelka Imeldaughter Verová. "Jedna z mých studentek pracuje v jednom paláci na Blízkém východě a vaří pro princeznu," chlubí se.