V Česku bych si svíčkovou opravdu nedal, říká znechuceně mnichovský kuchař
Česká mentalita je klídek a pivo. Šlendrián a podloudnictví se natrvalo usídlily v tuzemské politice a mají dopad i na nespočet dalších oborů, třeba na gastronomii. V té je šéfkuchař Erhard Špaček z Mnichova kovaným odborníkem.
Většina českých kuchařů podle něj nedokáže servírovat kvalitní svíčkovou, koprovku anebo škubánky. Prostě to odfláknou a turisti pak z Česka odjíždí dost zklamaní. Výborná česká kuchyně prý dostává na frak.
„V Česku se bohužel kvalitní české kuchyni nedaří. Buď to kuchaři neumějí anebo se jim do toho nechce. Kdo vám tam udělá dobrou koprovou či křenovou omáčku anebo svíčkovou. Nemyslím, nějaký vodovky zahuštěný moukou. Lidi, co sem přijedou z Česka, jsou zklamaní. Nedávno tady byla jedna profesorka a prohlásila, že tak špatně jako v Praze ještě nejedla. Všechno, za co tady bojuju, jde do kopru. Dřív byla česká kuchyně světoznámá, dnes je to pryč,“ nadává jako špaček zanedlouho už sedmdesátiletý rodák z Teplic Erhard Špaček, který dnes provozuje nedaleko centra Mnichova Bistro Hardy.
Jídlo na český způsob: nechutný
Bistro v názvu podniku vyhlášeného kuchaře Erharda Špačka má své opodstatnění. V minirestauraci je jen bar a malá jídelna, všehovšudy několik stolů. Přesto sem často míří gurmáni z širokého okolí. České speciality tady nikdo nešidí. Jídlo na talířích dokazuje, že kvalitní staročeská kuchyně může být dietní a výtečná. Třeba se svíčkovou si kuchař doslova vyhraje. Maso naloží, omáčku vaří tři hodiny a pak to podle toho i vypadá. Chuťové pohárky si přijdou na své. Proto mu vadí, jak przní staročeská jídla kuchtíci v domovině.
Kurzy
Finance
Kurzovní lístek: 5.11.2024 Exchange s.r.o.
EUR | 25,270 | 25,390 |
USD | 23,220 | 23,400 |