Dnes je úterý 16. prosince 2025., Svátek má Albína
Počasí dnes -1°C Zataženo

Čím si Rettigová získala české vlastence?

3. 8. 2015 – 10:31 | Magazín | pal

Čím si Rettigová získala české vlastence?
Magdalena Dobromila Rettigovázdroj: wikipedia

Kdyby se sestavoval žebříček nejznámějších českých knih o vaření, s přehledem by ho vyhrály kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Její recepty se používají dodnes a sama Rettigová je považována za průkopnici moderního a praktického vaření. Kuchařky ovšem nejsou jejím jediným dílem. Psala krátké prózy, básně i divadelní hry. Je jednou z prvních českých spisovatelek. Zemřela 5. srpna 1845, tedy přesně před 170 lety. 

Inteligentní dívka, narozená 31. ledna 1785, neměla šťastné dětství. Záhy jí zemřel otec, purkrabí na panství Všeradice na Berounsku, a postupně i sourozenci. Po smrti poslední sestry se s matkou odstěhovala do Plzně. Matka ji i vyučovala - německy, česky Magdalena do 18 let neuměla.

Život mezi buditeli  

Další stěhování je zavedlo do Prahy. A tam se díky manželství s právníkem, buditelem a spisovatelem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem, za něhož se provdala jako třiadvacetiletá v roce 1808, zrodila česká spisovatelka.

Orientovala se na výchovu a vzdělávání dívek, které učila vařit a hospodařit, ale rovněž číst české knihy. Sama psala povídky, Arnošt a Bělinka, Mařenčin košíček, Věneček pro dcerky vlastenecké nebo žertovné půlaktové drama Bílá růže.

Rettigová si také dopisovala a scházela se s vlastenci z celých Čech. Jako spisovatelka byla velmi plodná, napsala několik desítek drobnějších i rozsáhlejších děl. Své memoáry psala německy.

Vážil si ji Jirásek i Sabina

Slova obdivu měli pro Rettigovou Alois Jirásek a Karel Sabina, jediným, kdo jejím kuchařským novátorstvím trpěl, byl údajně její manžel.

"Její muž, Jan Sudiprav, malý postavou, tratící se vedle impozantní své ženy, takže mu šnuptychlíček říkali, prý vzdychal, ach bože, jen kdyby se mohl aspoň trochu kloudné polévky najíst, žena že pořád jen zkouší nová jídla, i z bramborové nati," napsal Jirásek.

Revoluce v kuchařském umění

Bylo to tak. V době, kdy všichni vařili selská jídla, uzené, zelí, brambory, tvaroh, přišla Rettigová s žemličkovými řízky s jaterní dušeninkou, smaženýma telecíma ušima s brzlíkem anebo s hovězím jazykem se sardelovou omáčkou.

Její Domácí kuchařka aneb Pojednání o masitých pokrmech pro dcerky české a moravské z roku 1826 způsobila radikální obrat v kulinářství 19. století.

Přitom ale Rettigová jednoznačně ctila tradiční hodnoty, ke kterým nabádala a vychovávala s úsilím vpravdě obrozeneckým tehdejší mladé ženy a dívky.

Pořádek a čistota jako základ gastronomie

"Čistota, pořádek a dobré vyhovění každé i maličké věci v kuchyni jest základ celého umění kuchařského," zní její dodnes platné pravidlo. Pro ženy a dívky též organizovala výlety a kurzy vaření, během nichž jim předčítala z českých knih.

Kromě tvorby také porodila 11 dětí, z nichž tři se dožily dospělosti. Posledních 11 let pobývala v Litomyšli, kde zemřela a je zde i pohřbena.

Předchozí článek

Španělské jeptišky pomohly odhalit gang podvodníků

Následující článek

Aktualizováno: Česko zadrželo za tři dny na 200 nelegálů. Strach z migrantů v Evropě roste

Nejnovější články