Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Zuří boj o oranžového prezidenta. Dienstbier Švejnarovi: Štítíš se? Jak chceš

Zuří boj o oranžového prezidenta. Dienstbier Švejnarovi: Štítíš se? Jak chceš
zdroj: Mediafax

Hned úvodní společné vystoupení dvou kandidátů, z nichž jednoho nejspíš vyšle sociální demokracie do prezidentských voleb, skončilo prohlášením Jiřího Dienstbiera, že jeho rival Jan Švejnar ztratil naději na nominaci sociální demokracie. Ten by o podporu nejsilnější parlamentní strany stál, ale přitom chce zůstat nadstranickým kandidátem.

Převážně rozčarování zavládlo v řadách sociálních demokratů poté, co se jeden z jejich uvažovaných kandidátů Jan Švejnar ještě před úvodní debatou s konkurentem Jiřím Dienstbierem vyjádřil, že nemá zájem o nominaci za sociální demokracii. Poražený z prezidentského duelu s Václavem Klausem z roku 2008 sice o podporu ČSSD stojí, ale chce zůstat nadstranickým kandidátem.

Právě to mu Dienstbier vmetl, protože prý sebevědomá a hrdá strana těžko může akceptovat přístup: Štítím se vás, nechci se o vás umazat, ale dovolím vám, abyste mě podpořili. „Jan Švejnar ztratil šanci na nominaci sociální demokracie,“ prohlásil poté místopředseda ČSSD. Ale ekonom mu úder vrátil. „Mohu mít výhradu, že zastává extrémní levicové postoje, ale není důvod jít do vzájemných útoků,“ řekl Švejnar před desítkami přítomných v ústeckém kulturním domě, kde se debata konala.