Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Zprávy z kuloáru: Nečas rebely nepřesvědčil, vláda pravděpodobně padne

Zprávy z kuloáru: Nečas rebely nepřesvědčil, vláda pravděpodobně padne
Petr Nečas | zdroj: Mediafax

Začíná se stále více hovořit o tom, že takzvaní rebelové nebudou hlasovat pro daňový balíček, se kterým vláda spojila důvěru, a vláda tak padne.

„Je stále více signálů, že rebelové daňový balíček nepodpoří, a vláda tak padne. Nečas z nich udělal pomalu zrůdy a neexistuje teď pro ně žádný exit či zadní vrátka. Už nemají co ztratit, protože se do ODS už nemohou vrátit, respektive se nemohou vrátit do ODS, jejíž předsedou by byl Petr Nečas. Nevím, co by se muselo stát, aby vláda nepadla. Dle současného stavu věci to opravdu vypadá tak, že vláda padne,“ řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Otázka možného pádu vlády je i důležitá z hlediska nadcházejícího kongresu ODS, který se má konat od 2. do 4. listopadu v Brně. Podle informací redakce byl plán premiéra Petra Nečase takový, že by se o daňovém balíčku hlasovalo finálně až po kongresu ODS.

Na rychle svolaném kongresu by totiž chtěl prý Nečas obnovit svůj předsednický mandát a případně přijmout usnesení kongresu, které by zavazovalo poslance, aby hlasovali pro daňový balíček. Otázka ale je, zda se Nečasovi vskutku podaří v programu schůze prosadit, aby se o balíčku hlasovalo až po kongresu. Schůze sněmovny, kde se rozhodne, začíná 23. října.

Objevily se i hlasy, že by se funkce předsedy ODS a premiéra daly oddělit a Nečas by byl premiérem, zatímco předsedou strany by byl někdo jiný. V případě, že by Nečasova vláda padla, nový předseda ODS by se potom mohl stát premiérem pověřeným sestavením nové vlády.

Zdroje: