Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Známý ekonom: Takhle můžete zachránit svůj majetek před krizí

Známý ekonom: Takhle můžete zachránit svůj majetek před krizí
zdroj: tisková zpráva

Ekonom Pavel Kohout říká, že finanční krizi řeší mnohem úspěšněji v USA, zatímco evropští ministři financí vůbec netuší, jak fungují finanční trhy. Domnívá se, že dobrou investicí jsou nemovitosti, ne tak zlato či suroviny. Kdybychom chtěli vystoupit z EU, tak by nás za to podle něho Unie potrestala.

Jak hluboká a jak dlouhá bude podle vás ještě ekonomická krize? Existují nějaké pozitivní signály, že se krize řeší správným způsobem? Nebo ji politici v USA a EU pouze prohlubují?

Která ekonomická krize? Na světě je jich hned několik. Největší z nich je komplex bankovních krizí, krizí veřejných financí a kritických nerovnováh obchodní bilance. Tento soubor krizí nyní zatěžuje větší část eurozóny. Evropští politici nerozumějí v drtivé většině podstatě problémů, což pochopitelně vylučuje jejich řešení v jakékoli dohledné době.

Naproti tomu Spojené státy americké již svoji finanční krizi dávno vyřešily. Američtí politici jsou přece jen vyšší liga než Merkelová, Hollande nebo třeba Fico. Ve Washingtonu je běžné, že Secretary of Finance (přibližný ekvivalent ministra financí, ale není to totéž) bývá zkušený veterán s bohatou finanční praxí z Wall Street.

V Evropě bývá role ministra financí svěřována kariérním úředníkům, kteří netuší, jak finanční trhy vůbec fungují. Pokud tuší, zpravidla chybně. Mylně věří, že trhy jsou nepřítelem, kterého je třeba pokořit a zničit. Nic není dále od pravdy. Finanční trhy chtějí být s vládami zadobře, ovšem nemohou investovat do dluhopisů zemí, které dělají hlouposti.

Je možné, že když bude krize opravdu hluboká, poroste poptávka po zemědělské půdě, která zaručuje základní obživu?

Umím si představit, že inflace peněžní zásoby zvedne ceny majetkových investic. Už se to koneckonců děje na akciových trzích. Ale že by se civilizace tak rychle rozklížila, není možné. Kdyby se celá světová ekonomika totálně rozpadla, pak by ani nebyla nafta do traktorů a umělá hnojiva. A kdo by vyráběl ty traktory a hnojiva?

Není řešením investice do zlata, stříbra, pozemků, bytů, strategických surovin, tedy věcí, které mají hodnotu sami o sobě?

Do surovin lze investovat jen velmi obtížně. Pro běžného člověka to není schůdná cesta. Zkuste uložit své rodinné úspory do termínových kontraktů na ropu – anebo to raději nezkoušejte, přijdete o peníze. Tyto trhy nejsou pro amatéry.

Zlato je hodně volatilní, nikdy nevíte, kdy je nadhodnocené a kdy je podhodnocené. Nemá žádné fundamentální ukazatele. Nálada trhu je vším. Kromě toho, zlato a stříbro jsou celkem nepatrné trhy, které snadno podléhají výkyvům podle přítoků a odtoků kapitálu. Jednou jsi dole a jednou nahoře.

Nemovitosti jsou jiná kapitola. Každá rodina by měla mít vlastní bydlení, pokud chce být dobře zabezpečená. Nepříjemnost je, že tuto triviální pravdu zná každý, takže nemovitosti jsou hodně drahé. Natolik drahé, že je v budoucích letech čeká spíše cenové vystřízlivění než zhodnocení. Ale na druhé straně, nejsme Španělsko ani Irsko, takže to nebude drtivý pokles. Je rozhodně lepší bydlet ve vlastním dříve než v provizorní garsonce žít léta a riskovat rozpad rodiny kvůli špatnému bydlení.

Nejnadějnější majetkovou investicí jsou akcie. Akcie, kterých se tolik lidí bojí a tolik jim nedůvěřuje. Ale právě proto nejsou dnes nadhodnocené.

Obrázek

Zdroje: