Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Změna systému, popravy a posílení moci: Zděšení z plánů Tomia Okamury

Změna systému, popravy a posílení moci: Zděšení z plánů Tomia Okamury
zdroj: Profimedia

Americký prezidentský systém je nepřenositelný, vzkazují politologové ekonomovi Pavlu Kohoutovi, senátorovi Tomio Okamurovi a dalším, kteří se zamilovali do představy přeorat volební systém v České republice podle lákavého příkladu ze zámoří. Právě senátor Okamura prosazuje zmíněné změny tak, jak je naznačil ekonom Kohout ve své nedávné knize.

Už od začátku 19. století všichni odborníci podle politologa Kučery vědí, že americká ústava a americký prezidentský systém je nepřenositelný, protože je vázán na specifické americké podmínky, na řadu faktorů, které nikde jinde nejsou. „Všechny snahy přenést nějaký takový systém do Evropy skončily strašně. Moc prezidentů je všude omezována, nevidím důvod, proč ho u nás zavádět, když už tak máme problémy s tím, že čerstvě zvolený prezident má takové ambice,“ prohlásil Kučera.

Jediný demokratický prezidentský systém funguje ve Spojených státech. „Existují prezidentské systémy i jinde, v jižní Americe, Asii, Africe, jsou jich desítky, ale ani jeden není demokratický. Všechny ostatní pokusy na jeho zavedení skončí špatně, ať už je prezident volen přímo, nebo nepřímo,“ vysvětlil Kučera.

A jak je možné, že v USA prezidentský systém funguje? „Existuje tam celá řada pojistek, které omezují prezidentskou moc. „Klíčová je ta, kterou dali otcové-zakladatelé, a to, že nikdy, za žádných okolností, nemůže prezident rozpustit Kongres,“ konstatoval politolog.

Americký systém je mimo Ameriku dysfunkční

Zdroje: