Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Zlý Bátora škrtá na ministerstvu. Víme, kolik peněz vám už ušetřil

Zlý Bátora škrtá na ministerstvu. Víme, kolik peněz vám už ušetřil
zdroj: Mediafax

EXKLUZIVNĚ Podle dohody mezi ministrem školství Josefem Dobešem a vicepremiérem z TOP 09 Karlem Schwarzenbergem již nebude Ladislav Bátora šéfovat personálnímu oddělení MŠMT, ale nově se stal ministrovým vicekancléřem. Ve své funkci bude pokračovat v mnoha úsporných opatřeních na ministerstvu.

Jako zástupce vrchní ředitelky kabinetu ministra Jany Machálkové má Bátora na starosti akvizice, výběrová řízení, IT a správu majetku včetně nemovitostí.

Sestěhovávání OPŘO do budov ministerstva

V současnosti Bátora pokračuje v práci na úsporách při správě nemovitostí. Ty by měly podle současného stavu dohromady činit podle údajů z ministerstva školství něco kolem osmi milionů korun. Úspora spočívá v tom, že se organizace spadající pod ministerstvo, které dosud sídlily v pronajatých prostorách, sestěhují do budov, které patří ministerstvu. Ušetří se tak za pronájem prostor a služby.

Například bývalý Výzkumný ústav pedagogický je doposud umístěn v objektu s adresou Senovážné náměstí 4. Bude přemístěn do budovy Národního ústavu odborného vzdělávání ve Weilově ulici 6 v Praze 10. Zde by měla být roční úspora na nájemném necelých 4,26 milionu korun.

Národní institut pro další vzdělávání, který sídlí v ulici Učňovská 100 na Jarově se kompletně stěhuje do budovy Jeruzalémská 12 a celoročně by se na nájemném mělo ušetřit 2,25 milionu. Sestěhování Fulbrightovy komise z hotelu Olšanka do budovy ministerstva školství Karmelitská 17 přinese úsporu ve výši zhruba 750 tisíc korun ročně.

Veřejné zakázky

Celkové roční úspory za tyto budovy tedy činí 7,26 milionu. Když se k tomu připočte úspora na službách, dojde se k částce zhruba osm milionů korun.

„Jasným zářezem pana Bátory je podpora optimalizace Ostatních přímo řízených organizací ministerstva. Dnes jich máme 13. OPŘO jsou po Praze rozmístěny v různých budovách. Některé jsou v nájmech, některé v našich budovách. Pan Bátora provádí akci Kulový blesk, kdy se tyto organizace přemisťují do našich domů. Vypovídáme nájmy a šetříme poměrně nemalé provozní částky v řádech milionů," řekl ParlamentímListům.cz ministr školství Josef Dobeš.

„Další věc souvisí s tím, že od 1. prosince platí nový zákon o veřejných zakázkách. Čeká nás úkol centralizovat nákupy nejenom ministerstva, ale všech organizací přímo řízených. Musí dosáhnout toho, aby to bylo co nejefektivnější a transparentnější a byla zde maximální možná úspora," popsal další úkoly Ladislava Bátory.

Válka o Bátoru

Koaliční rozepře kvůli Bátorovi, které trvaly přes dva týdny, úředník spustil, když na svém facebookovém profilu knížete Schwarzenberga označil za „starého prskajícího chudáčka". Bátora reagoval na to, že ho ministr před tím nepřímo nazval „osinou v zadku".  TOP 09 v čele s Karlem Schwarzenbergem přistoupila na kompromis, že Bátora již nebude šéfovat personálnímu oddělení a stane se vicekancléřem ministra.

Naposledy osoba Ladislava Bátory vzbudila rozruch, když se na jeho facebookovém profilu objevila v pondělí 5. září urážka Karla Schwarzeneberga. Bátora se však stal obětí hackerského útoku, proti Schwarzenbergovi nic nenapsal.