Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Zlepší smrduté koláže svět?

Zlepší smrduté koláže svět?
Fantazii se meze nekladou | zdroj: Profimedia

Negweny El Assal má zvláštní koníček. Tvoří koláže z cigaretových nedopalků, které poctivě sbírá na ulici.

El Assalovi je devětašedesát let, dříve pracoval jako lékárník. Teď už je však v důchodu a zabývá se svou výstřední zálibou, která má ale důležitý přesah.

Senior totiž netvoří prazvláštní koláže z uměleckého popudu, ale snaží se vyčistit ulice britského města Blackpool. Ostatně podíváme-li se na chodníky českých měst, i tam se nedopalků povaluje víc než dost. 

Ačkoliv sám žije převážně v Lucembursku, vybral si Blackpool jako ideální místo pro svůj projekt, neboť přímořské stočtyřicetitisícové město je cílem mnoha návštěvníků. 

Muž egyptského původu sbírá nedopalky čtvrt roku a dle svých slov někdy našel i několik tisíc kusů za hodinu! Celkem jich sesbíral na 120 tisíc, což je alarmující.

Rád by připravil výstavu koláží, která má hned několik cílů. Jednak chce přesvědčit kuřáky, aby se svým zlozvykem sekli. Pak také chce upozornit na znečištění ulic a podpořit přísnější zákony, v jejichž důsledku by například tabákové společnosti financovaly likvidaci poházených nedopalků.

Ty obsahují plast a El Assal upozorňuje, že cigarety jsou tak v podstatě jedním z nejčastěji užívaných "jednorázových" plastů, což má velké dopady na životní prostředí. Popsal, že nedopalky sbírají například racci. Vajgly se pak stávají toxickým komponentem jejich hnízd.

Zatímco některé koláže představují jen nevinné výjevy, jiné v sobě mají přímo apel a varování. I to má zapůsobit na kuřáky, aby típli svou poslední cigaretku.

Zdroje:
Profimedia, blackpoolgazette.co.uk