Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Život bez cigaret: Méně stresu a úzkosti

Život bez cigaret: Méně stresu a úzkosti
Cigareta (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Ačkoliv se většina kuřáků i mnoho lékařů shoduje v představách o tom, že odložení cigaret může často vést ke zhoršení psychického stavu jedince, např. k větší nervozitě či úzkostii, nová studie britských vědců prokázala přesný opak. Zprávu o tom přinesl francouzský deník Le Figaro.

Výsledky výzkumu publikované v British Journal of Psychiatry ukázaly na to, že v dlouhodobém měřítku je patrný jasný rozdíl mezi zlepšujícím se duševním stavem lidí, kteří tabák úspěšně přestali užívat, a naopak zhoršujícím se stavem těch, kteří s kouřením přestat nedokázali. Tento závěr vyplynul ze sledování skupiny zhruba pěti set pacientů odvykajících si od závislosti na cigaretách.

Pacienti byli pomocí dotazníků dotázáni na svůj duševní stav před začátkem odvykací kúry a šest měsíců poté. Zatímco neúspěšní pacienti vykazovali silnější známky stresu a úzkosti než na začátku, těm úspěšným se vedlo lépe než předtím s cigaretami.

Přestože je mnoho kuřáků přesvědčeno o tom, že kouření jim přináší úlevu od stresu, podle britských vědců je to jen otázkou špatné interpretace. Nikotin totiž pouze vytváří iluzi zlepšení nálady. Podle vědců je proto důležité také to, aby i lékaři kladli větší důraz na to, že skoncování s tabákem je prospěšné i pro duševní zdraví.

Zdroje:
Le Figaro