Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Zemřel expremiér Stanislav Gross. Na nemoc, kterou trpí Hawking

Aktualizováno: Zemřel expremiér Stanislav Gross. Na nemoc, kterou trpí Hawking
Gross se po odchodu z politiky věnoval právnické praxi | zdroj: Profimedia

Ve věku 45 let zemřel bývalý premiér Stanislav Gross. Ve čtvrtek to potvrdila mluvčí ČSSD Eva Gregorová. Expremiér trpěl vážnou chorobou a jen zřídkakdy opouštěl svůj luxusní byt v pražském Slivenci, kde o něj pečovala jeho manželka Šárka.

Gross trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, která je známá jako Lou Gehrigova choroba či nemoc motoneuronu. Trpí ji mimo jiné například slavný vědec Stephen Hawking. Choroba je zákeřná tím, že nemocného zcela ochromí. Poslední dobou se už neobjevoval na veřejnosti a léčil se v soukromí.

O své nemoci nechtěl ani on, ani jeho rodina moc mluvit. Jeho zdravotní stav se ovšem výrazně zhoršoval. Naposledy se na veřejnosti objevil v lednu na premiéře představení muzikálu Antonietta - královna Francie, ve kterém účinkují obě jeho dcery Denisa i Natálka. Do hlediště ho ale přinesli na židli a po chvíli se mu udělalo špatně a museli ho vynést ze sálu. Vrátil se až po nějaké době. 

Rodině bývalého českého premiéra už pokondoloval i prezident země. "Pan prezident v této těžké chvíli vyjadřuje upřímnou soustrast rodině a blízkým Stanislava Grosse," napsal na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. 

Na svého předsedu vzpomínají i jeho bývalí spolustraníci. "Budu teď hodně myslet na všechno, co jsme se Stanislavem Grossem v sociální demokracii prožili a také na naše poslední setkání, které se odehrálo před několika týdny," řekl premiér a současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach na svém Facebookovém profilu napsal: "Zpráva o smrti Standy Grosse mě nemile zaskočila. Zažil jsem s ním mnoho let v dobrém i ve zlém. Vždy držel slovo a hodně se věnoval své rodině. Život není spravedlivý. Měl jsem ho, kluka, svým způsobem rád. Věřím, že najde klid v tom politickém nebi." 

Senátor František Bublan, který byl za Grossovy premiérské éry ministrem vnitra, vyjádřil lítost nad tím, že Gross kdysi s politikou skončil. "Měl na to, aby politiku dělal i nadále a dělal ji dobře - možná ještě lépe," řekl Bublan. 

Kromě bývalých spolustraníků na Grosse vzpomínají i jeho tehdejší političtí oponenti. Poslanec za ODS Marek Benda uvedl, že Gross měl mimořádný marketingový talent vystupovat na veřejnosti a být oblíbený. Na druhou stranu ale "byl vystaven zkouškám a pokušením, které byly nad jeho schopnosti a věkovou zkušenost. Funkce ministra vnitra, ale zejména premiéra, to bylo nad jeho osobnostní možnosti, proto to poměrně rychle skončilo," uvedl Benda.

Upřímnou soustrast Grossově rodině vyjádřila většina členů vlády.  

Raketový vzestup a pád korunního prince ČSSD

Gross začínal jako elektromechanik v depu Praha - Vršovice. Později se stal "korunním princem" sociální demokracie a postupně stoupal ve stranickém žebříčku, až se stal předsedou ČSSD, ministrem vnitra. Ve svých 34 letech stanul v čele vlády. Premiérem byl od července 2004 do dubna 2005. Ve své funkci, ale nevydržel ani rok. Vaz mu zlomila aféra bytu na Barrandově. Gross nedokázal vysvětlit, kde na něj vzal peníze.

Nejprve tvrdil, že si 1,2 milionu půjčil od svého strýce Františka Vika. Když se později ukázalo, že Vik takové jmění neměl, Gross tvrdil, že si půjčil 900 tisíc od svého přítele a bývalého novináře Rostislava Roda. Případem se zabývaly policie a úřad nejvyšší státní zástupkyně Renaty Veselé. Vyšetřování ale skončilo konstatováním, že se Gross trestného činu nedopustil. 

Pravdu o aféře odhalil až před rokem. "Kdybych se býval nebál přiznat, že jsem byt financoval z poslaneckých náhrad, tak jsem se vyhnul tomu, že jsem se zamotal do polopravd a lží," přiznal Gross. 

K jeho pověsti příliš nepřispělo ani to, že krátce po odchodu z politiky jakoby zázračně zbohatl. Víc než 100 milionů například vydělal na akciích energetické firmy Moravia Energo. Kromě spekulací s akciemi se věnoval advokacii. 

Ke svému působení v politice se vyjádřil letos v České televizi, kde přiznal, že nejednal vždy úplně čistě a za své chování se omluvil. "Všem vám, kteří jste mi před X lety důvěřovali a pak jste měli pocit, že jsem vás zklamal, se omlouvám," řekl v pořadu ČT.   

 

Zdroje:
Vlastní, ČT