Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Zemanův oficiální portrét označují experti jako ponurý kýč

Zemanův oficiální portrét označují experti jako ponurý kýč
Nová fotografie Miloše Zemana | zdroj: Parlamentnilisty.cz

První oficiální portrét příští české hlavy státu je podle fotografů a odborníků na fotografii neobvyklý. Snímek, na němž má Miloš Zeman ruce sepjaté pod bradou, o portrétované osobě vypovídá možná víc, než bylo záměrem. Vizážisté mu ale vytýkají, že tým měl být pečlivější při konečné úpravě oblečení. Také podle fotografa Jadrana Šetlíka ruce a bílé manžety snímku dominují. "Jsou světlejší než portrét, to by mělo být jinak," řekl. 

"To se mělo ohlídat," řekl k příliš odhalenému zápěstí Petr Lukeš z Asociace vizážistů a stylistů ČR. Zeman podle něj kvůli vytaženým manžetám působí "jak přerostlý kluk u maturity"; stylisté také měli ohlídat límeček "utopený pod sakem". Zemanova image se podle Lukeše během prezidentské kampaně zlepšila, portrétem se to nyní ale "vše hází do koše". "Otázkou je i gesto, které lze přijmout a přivřít nad ním oko, ale je i možné, že by brzy mohlo začít být otravné," míní odborník. 

"Po bezprostředním portrétu Václava Havla od Dušana Šimánka a konvenčním, ale neurážejícím portrétu Václava Klause přichází paternalistický kýč. Má ideové rysy volebního klipu Filipa Renče, ale je dokonalejší," řekl vedoucí katedry fotografie na FAMU Robert Silverio. 

Psychologická analýza prozrazuje mnohé

Portrét má podle něj vysokou, byť nechtěnou výpovědní hodnotu. "Sepjaté ruce jsou jistě netypické a pokud budeme brát hlavu státu jako konzervativní instituci, nejsou jakékoli nekanonizované prvky vhodné. Zároveň lze ale argumentovat, že funkce prezidenta a jeho percepce společností nemusí být neměnná," uvedl. Zajímavější jsou ale podle něj vedlejší účinky onoho gesta. 

"Snad má být výrazem zamyšlení, snad naděje, ale ve spojení s těžko uvěřitelným, mírumilovným úsměvem vyznívá silně "velebníčkovsky." Dojem otcovského kněze ještě umocňuje hluboká čerň a skvoucí se bílá. Krásným detailem je rozostření obrysu hlavy tak oblíbené u portrétů 30. až 50. let," popisuje svůj dojem z portrétu Silverio, který se zabývá především interpretací a analýzou fotografického obrazu ve 20. století. 

Do ponuré doby nepatří ponurý portrét

"Myslím si, že do této ponuré doby by byl vhodný méně ponurý portrét. Fotografie je trochu depresivní, což Miloš Zeman není, já ho vidím úplně jinak," řekl Šetlík. Výsledek, který si ze série snímků Herberta Slavíka lidé blízcí Zemanovi vybrali, je podle něj "černý portrét na černém pozadí" a není adekvátní ani osobě Miloše Zeman, ani účelu, pro nějž byl pořízen. 

Portrét Zemana je nekonformní i podle fotografa Alana Pajera, který dlouhá léta fotil Václava Havla. "Je to ale velice profesionálně odvedeno, líbí se mi to více než snímky, které byly použité ve volební kampani a na kterých bylo hodně vidět, že byly upravené ve Photoshopu. Je to hezká fotografie," řekl Pajer. 

Připravme se na změny

Podle odborníka na personální i firemní image Michala Zachara je zpracování snímku velmi dobře provedené. "Jsou jen více výraznější světlé ruce, které tak na sebe strhávají pozornost. Stejně jako na sebe rád strhává pozornost nastupující prezident," míní Zachar. Pozice rukou neobvyklá pro portréty českých státníků podle něj naznačuje, že Zeman bude "dělat věci po svém". 

To podle Zachara dokládá i kompletně skrytý límeček košile - není zřejmé, do jaké míry se bude jeho nositel řídit konvencemi. "Je třeba se připravit na to, že nebudeme vidět přesně, co za karty bude mít nový prezident v rukou a ani on se nám nebude pokoušet je ozřejmit. ... Gesto rukou, košile a náklon hlavy spolu se sevřením rtu jasně prognózují, že se spíše coby veřejnost nedozvíme nic. I když zázraky se dějí," uzavřel odborník.

Zdroje: