Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zemanovi lidé z hospody a chlastající novináři. Dohra prezidentova veselého vystoupení na Nově

Zemanovi lidé z hospody a chlastající novináři. Dohra prezidentova veselého vystoupení na Nově
Miloš Zeman | zdroj: isifa/MAFRA/Karel Pešek

Prezident Miloš Zeman byl hostem nedělního pořadu televize Nova. Mimo jiné prozradil, jak je to s jeho vztahem k alkoholu, k tabáku a také přiznal, že za neúspěchem SPOZ ve volbách stojí právě on. Kritiku v tomto přivítal hlavně mediální expert Karel Hvížďala, naopak mediální odborník Jiří Mikeš velebil Zemanova slova ohledně alkoholu. „Skutečný politik by se měl posuzovat podle toho, jak mluví a jaké má vize a ne zda si dá nějaký ten panák,“ přitakal Mikeš.

Prezident Miloš Zeman byl po několik předchozích týdnů nemocen, neboť si způsobil úraz nohy. Logicky se jej tak moderátor TV Nova Rey Koranteng tázal v pořadu Střepiny na to, zda je již zdráv.

„Děkuji za optání. Měl jsem čtyři fáze. Fáze jedna - invalidní vozík, fáze dvě – berle, další fáze - jedna berle, a čtvrtá fáze je hůlka. Nacházím se nyní ve čtvrté fázi a ta hůlka je spíš na okrasu, proto o sobě nyní říkám, že jsem švihák lázeňský. Takže mohu říci, že jsem zdráv. Díky bohu za to,“ odvětil Zeman.

„Ona se ale v některých médiích objevila spekulace, že na vašem zranění nese určitý podíl i alkohol,“ zněla další otázka Reye Korantenga. I s tím se ale Zeman vypořádal po svém.

 

„Vzhledem k tomu, že v motolské nemocnici test na alkohol vyloučili, tedy vyloučili ne ten test, ale alkohol, abych byl zcela přesný, tak je to jedna ze zajímavých fám. Já jsem nedávno říkal Blesku: Posuzujte lidi a jejich případnou opilost podle toho, jak mluví a ne podle toho, jak chodí. Jestli jste náhodou viděl 28. říjen, tak tam kvůli tomu, že mám šest let neuropatii, což je odumírání nervů v dolních končetinách, tak jsem se ledva došoural k řečništi, ale pak jsem snad mluvil docela střízlivě. Takže jsem nabídl novinářům test alkoholismu podle mluvení, nikoliv podle chůze,“ řekl na to Zeman.

To byste pil ve sklípku minerálku?

Korantenga ovšem v této souvislosti zajímalo, zda si Zeman nepřitížil sám, když veřejně hovořil o tom, že v alkoholu občas najde zalíbení. Zeman ale k tomu dal příměr na moravský sklípek: „Dokázal byste si představit, že byste tam pil minerálku?“

Funkci prezidenta ovšem prý od zmiňovaného úrazu vykonával už za jeden týden, protože k tomu nepotřebuje nohy, ale mozek. „O hlavu jsem se nepraštil,“ poznamenal na to ironicky prezident.

Má ovšem omezení vzhledem k cukrovce, a proto mu nařídili lékaři s ohledem na jeho zdraví snížení spotřeby alkoholu. Ovšem ani to mu prý problémy nedělá; potíže má spíše s omezováním kouření.

Chybějící nikotin kompenzuje doutníky a dýmkou

„Největší potíže mně nedělá alkohol, i když si myslím, že sklenička dobrého vína ještě nikdy nikoho nezabila. Ale největší potíže mně dělá omezení cigaret. Lékaři mně omezili cigarety na dvacet denně, ovšem naprosto se nezmínili o doutnících, či o dýmce," uvedl Zeman k tomu spiklenecky s tím, že chybějící nikotin pak kompenzuje doutníky a dýmkou.

„Dostal jsem dva velké balíčky dýmkového tabáku. Jeden přítel mně zase přinesl krabici doutníků a já tak dodržuji – pokud jde o počet cigaret - doporučení lékařů a kompenzuji svoji dávku nikotinu doutníky a dýmkou,“ dodal na to Zeman.

Rey Koranteng se ovšem podivil, že z pohledu nekuřáka ani tady nejde o nějaké omezení, když lékaři doporučili kouřit dvacet denně.

„Já jsem ale kouřil čtyřicet denně, takže to je omezení na padesát procent. Jsou ovšem lidé, kteří kouří šedesát cigaret denně a dokonce jsou lidé, kteří kouřili osmdesát, ale ty už můžete nalézt na hřbitově a nikoliv mezi námi,“ uzavřel Zeman toto téma s tím, že na Pražském hradě kouří jen ve své pracovně.

V nynějším rozhovoru Zeman také zopakoval, že kandidáti na ministry v novém kabinetu by měli rozumět oblastem, které mají řídit.

Ministr by měl být odborník...

„V případě, že prezident jmenuje ministry, tak se musí ptát, ne z jaké strany je ten ministr, ale co o daném resortu ví. Ono to zní jako samozřejmě, ale kdo sledoval politiku za uplynulých dvacet let, tak ví, že to samozřejmé není,“ poznamenal s tím, že každé straně pak vyslání tzv. neodborníka vždy uškodilo. On sám se prý ovšem v tomto také zmýlil, třeba když kdysi nechal řídit Ministerstvo vnitra Stanislavem Grossem.

Posléze na sebe Zeman překvapivě vzal i neúspěch SPOZ v parlamentních volbách.

„Kdyby ten neúspěch byl způsoben jednotlivými lídry (SPOZ) v jednotlivých krajích, tak by byly výrazné rozdíly ve volebních výsledcích v těchto krajích. A protože tomu tak nebylo, tak ten neúspěch má společnou příčinu, společného jmenovatele, a já sám se domnívám, že touto příčinou jsem já sám," uvedl v pořadu Střepiny prezident ČR.

Svá slova na Nově nerozvedl, již krátce po říjnových volbách ale řekl, že podpora hlavy státu některé ze stran bývá "polibkem smrti".

Pudink nejlépe ochutnáme, když ho sníme

Zeman ve Střepinách řekl i pár slov na adresu pravděpodobného příštího premiéra Bohuslava Sobotky, kterému je prý připraven pomáhat v tom, aby vláda byla úspěšná. Jaké má šéf ČSSD v tomto ohledu vyhlídky, hodnotit nechtěl. Připomněl jen, že premiérem Sobotka ještě nebyl, a teprve výkon této funkce tedy ukáže, zda na ni stačí.

„Pudink nejlépe ochutnáme tím, že ho sníme," uvedl jako příměr mezi stavem současným a budoucím.

Nakonec prozradil, co je s jeho dcerou Kateřinou. Kateřina Zemanová se totiž v minulých dnech a týdnech záhadně stáhla z veřejného života. Co za tím stálo? I na to se prezidenta optal moderátor TV Nova.

„Byla teď chvilku v zahraničí, protože by chtěla studovat na univerzitě v Lundu. Navštívila Švédsko a udělala si takový předběžný kurz. Já jí říkal, Kačenko, to je všechno hezké, ale nejdřív si musíš udělat maturitu. V současné době je tedy v České republice a pilně se učí, " prozradil Zeman.

K Vánocům by si prý prezident přál několik balíčků kvalitního dýmkového tabáku. „Protože ten mi lékaři zapomněli zakázat,“ vysvětlil Zeman na úplný konec rozhovoru.

Hvížďala: Asi mu záleží nejvíce na lidech hostinců čtvrté cenové kategorie...

„Je těžké to nějak komentovat,“ poznamenal na adresu Zemanova vystoupení pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

„Jediné zajímavé v tomto rozhovoru pro mne bylo to, že na sebe vzal vinu za propad SPOZ ve volbách. Ostatní odpovídá jeho způsobu prezentace, kdy mu záleží nejvíce – řekl bych - na lidech hostinců čtvrté cenové kategorie,“ dodal pak Hvížďala k Zemanovi.

Mediální expert Jiří Mikeš by ovšem Zemana tak příkře nesoudil.

„Skutečně politik by se měl posuzovat podle toho, jak mluví a jaké má vize. Winston Churchill to do sebe dokonce ´pral´ ve velkých dávkách, královna matka taktéž a přitom to byli velice schopní lidé. Je všeobecně i z různých univerzit dokázáno, že alkohol v menším množství je naopak zdraví prospěšný. Jestli si pak Zeman dá denně dva, tři panáky, pak bych mu to vůbec nevyčítal, neboť mu to ani nijak nezatemňuje mozek. Já si myslím, že mu to mozek může naopak zbystřit,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz překvapivě mediální expert Mikeš.

I on by prý radši posuzoval politiky podle toho, jak dokáží vystupovat a hlavně jak mluví.

Vždyť si dá i Kalousek, do nosu si dával i Havel

„Povídá se, že i pan Kalousek si rád přihne a přitom mluví velice skvěle. Takže já bych z toho všeho ony novinářské poťouchlosti vynechal. I já bych spíše posuzoval pana prezidenta podle toho, jak mluví. Vždyť se povídá, že i pan bývalý prezident Václav Havel si také rád dal někdy do hlavy. Já myslím, že to k politikům patří a vůbec bych z toho nedělal nějaké velké aféry. Když někdo chlastá, tak jsou to hlavně novináři,“ zamyslel se dále Mikeš.

Podle různých průzkumů je prý dokázáno, že bílá rasa je na alkohol zvyklá a zase ne na drogy, což je naopak doména kupříkladu Indiánů.

„Alkohol provázel bílou rasu po celou dobu její civilizace, tak bych zase z toho tak velké drama nedělal. Podle mne je horší u Zemana právě to, že kouří, což by neměl dělat zvláště před televizními kamerami. Když se podíváte před střední školy, tak tam už hulí každý - a to je daleko horší,“ zmínil Mikeš a vzpomněl na nedávnou příhodu, v níž byl Zeman zkritizovaný za to, že promluvil k mladým lidem, aby začali kouřit až v sedmadvaceti.

„Tady ale neřekl nic špatného, neboť rozmyslet si to, zda začnou kouřit, až v sedmadvaceti letech, tak to je pak už zralá volba. Přesto Zemana za tato slova novináři zkritizovali. Přitom to jeho vyjádření bylo správné a odpovídající. Já jsem sedm let v Bruselu zastupoval východní blok při jednáních Asociace komunikačních agentur a podobné věci tam byly řečeny také. Když si někdo chce na někoho najít hůl, no tak si ji vždy najde.“

„Pokud bych to měl shrnout, tak při projevech Zeman vystupuje dobře: Mluví spatra a mluví lidsky. No a když si přihne možná o jednu víc, tak bych z toho nedělal žádnou tragédii,“ uzavřel Mikeš své hodnocení.

Zdroje: