Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Zeman udivil Němce: Dal si "cígo" a názorně předvedl, co dělat s penězi

Zeman udivil Němce: Dal si "cígo" a názorně předvedl, co dělat s penězi
Miloš Zeman | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Redaktory německého deníku Handelsblatt udivil český prezident Miloš Zeman během rozhovoru hned několikrát. Nejprve tím, že během půlhodinového interview vykouřil tři cigarety a ještě sarkasticky poznamenal, že Německo není pro kuřáky dobrou zemí, posléze pak svými neortodoxními názory na evropskou ekonomiku.

Podle Zemana je klíčové, aby vybrané peníze šly do investic, nikoliv do spotřeby, která ničemu nepomáhá. „Když sním dva hamburgery místo jednoho, vzroste sice hospodářský výkon, ale výkonnější díky tomu nebudu, spíše naopak,“ uvedl pro příklad. Podle Zemana leží klíč pro překonání krize v investicích, nikoliv v konzumu. Ten vytvoří maximálně pár míst v supermarketech, ale žádnou trvalou prosperitu.

Proto by prezident navrhoval, aby ekonomičtí teoretici zúžili definici hrubého domácího produktu. „Měly by do něj spadat pouze investice, nic jiného,“ prohlásil.

Podpora investic by podle Zemana měla mít i takovou podobu, že by bylo zákonem stanovené, jakou minimální část HDP musí tvořit. „Mnozí politici, jestli ne dokonce všichni, snižují před volbami tiše a vskrytu investice a používají peníze na volební dárky,“ vysvětloval Zeman.

Zdroje: