Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Zeman reaguje na křik v ČSSD: Paroubkovu logiku nestíhám

Zeman reaguje na křik v ČSSD: Paroubkovu logiku nestíhám
zdroj: Mediafax

Jazýček na vahách křehké rovnováhy. Pro sociální demokracii se jím opět stává expremiér a bývalý předseda strany Miloš Zeman. Kvůli němu se nyní dohadují představitelé všech tří táborů v dnešní ČSSD. Zeman se do vnitrostranických záležitostí nechce vměšovat, ale pánové by prý udělali lépe, kdyby své spory až tak moc nemedializovali. Nedokonalá logika Jiřího Paroubka mu přijde podivná.

První místopředseda ČSSD Michal Hašek podepsal petici za přímou volbu prezidenta, hejtmanů, primátorů a starostů, kterou odstartovala Zemanova neparlamentní Strana Práv Občanů Zemanovci, což pobouřilo jak předsedu sociálních demokratů Bohuslava Sobotku, tak i expředsedu Jiřího Paroubka.

Zeman postrach ČSSD

Oba představitelé ČSSD se totiž obávají, aby to v řadách stranických kolegů nevyvolalo podporu Zemana v možné roli kandidáta na budoucího prezidenta, a dávají to hlasitě najevo. „Zásadně se nevměšuji do vnitřních záležitostí jakékoliv strany, tedy ani sociální demokracie. Bohatě mi stačí strana vlastní. Velmi si však vážím toho, že Michal Hašek, někteří další hejtmani, Zdeněk Škromach a pokud se nemýlím, i předseda Senátu Milan Štěch, podepsali petici za přímou volbu nejen prezidenta, ale i starostů, primátorů a hejtmanů," řekl ParlamentnímListům.cz Zeman s tím, že je velmi nadšen dosavadním ohlasem petice.

„Pokud vím, tak je přímá volba i v programu sociální demokracie. Jsem proto trochu překvapen, že by měl být kdokoliv ze sociálních demokratů kritizován za to, že podporuje svůj vlastní program. V každé politické straně občas existují vnitřní konflikty. Někdy je rozumnější konflikty příliš nemedializovat, protože se tím oslabuje důvěra ve stranu jako celek," dodal čestný předseda SPOZ Zeman. Petici za přímou volbu odstartovala SPOZ začátkem měsíce a měla by skončit sedmnáctého září. Jejím neoficiálním cílem je nasbírat padesát tisíc podpisů. Do současnosti se pod petici podepsalo podle mluvčí SPOZ Hany Burianové zhruba 35 000 občanů.

Dimun je absolutně nedůvěryhodný

První kritika podpisu Michala Haška pod peticí vyšla od Petra Dimuna na serveru Vaševěc.cz. Ohledně Miloše Zemana tam píše: „Zemanovu náhodnou šlehačku - pod jeho vedením ČSSD nikdy na regionální úrovni nebodovala - Paroubek nahradil stabilní smetanou, ze které tu šlehačku lze tvořit. Miloš Zeman je zcela jistě výraznou osobností české politiky, byť trpí v posledních letech intelektuálním kornatěním, čehož výrazem budiž jeho islamofobní výroky a výroky, že ženy by neměly mít řidičák."

„Já se s panem Dimunem nikdy nesetkal a pořádně ani nevím, kdo to vlastně je. Vím, že byl nějaký čas tiskovým mluvčím velmi pravicového ministra spravedlnosti Pavla Němce, pak provedl obrat o sto osmdesát stupňů a stal se tiskovým mluvčím Jiřího Paroubka. Takový člověk je pro mě absolutně nedůvěryhodný a pokládal bych za urážku sama sebe, kdybych se jeho názory vůbec zabýval," sdělil pro ParlamentníListy.cz Zeman.

Nedokonalá Paroubkova logika

Jak Sobotka, tak i Paroubek berou petici SPOZ za stínovou podporu Milože Zemana v možné kandidatuře při budoucí volbě českého prezidenta. „Zeman, jako kmotr Melčáka a Pohanky, není na seznamu, ze kterého bude sociální demokracie vybírat svého kandidáta a ani na něm nikdy nebude," zdůraznil již dříve Bohuslav Sobotka. „Michal Hašek udělal první krok k podpoře prezidentské kandidatury Miloše Zemana. To je něco, co by vedlo ke schizmatu této strany," uvedl Jiří Paroubek.

„Petice je za přímou volbu starostů, primátorů, hejtmanů a prezidenta. Kdybych se řídil poněkud nedokonalou logikou pana Paroubka, tak by z toho vyplývalo, že chci být současně starosta, hejtman, primátor a prezident. To bych opravdu nestihl," odvětil přes ParlamentníListy.cz Zeman. Podle něj mohla mít sociální demokracie levicového prezidenta již v roce 2003. Tehdy prý Zeman kandidoval pod podmínkou, že se bude nejdříve konat vnitrostranické referendum, aby znal názory členů sociální demokracie na to, kterého kandidáta považují za nejvhodnějšího. „Bohužel tehdejší vedení strany v čele se Špidlou, Grossem a Sobotkou tento názor svých členů nerespektovalo a já si více vážím mínění členů sociální demokracie než mínění těch politiků, kteří ani neumějí respektovat názory vlastní členské základny," doplnil Miloš Zeman.

Při druhé volbě prezidenta v roce 2003 byli kandidáti Václav Klaus, Jaroslava Moserová a Miloš Zeman. Zeman tehdy získal nízký počet hlasů a Španělský sál spěšně opustil ještě před vyhlášením výsledků. Nicméně Klaus byl zvolen prezidentem zhruba o měsíc později až ve třetí volbě.