Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Zeman na venkově: Vtipně utřel novináře, hovořil o podrazu pravice a lidé jásali

Zeman na venkově: Vtipně utřel novináře, hovořil o podrazu pravice a lidé jásali
Miloš Zeman | zdroj: Profimedia

 Ve čtvrtek kolem půl páté odpoledne se začaly pomalu shromažďovat desítky lidí kolem obecního domu v Osvětimanech ve Zlínském kraji. Netrpělivě zde očekávaly hlavu státu, která sem přijela na první setkání s občany po své inauguraci.

„Už je tady. Náš nejlepší prezident v historii,“ ozvalo se z davu krátce po páté hodině, kdy kolona aut, vedena dvěma policisty na motorkách, přijela před budovu obecního domu. Prezident za potlesku lidí vystoupil z černé prezidentské limuzíny značky Škoda Superb spolu se svým kancléřem Vratislavem Mynářem, který z Osvětiman pochází, a v jehož penzionu měl být prezident ubytovaný. Poté se vydali spolu s ochrankou směrem k sálu, kde měl prezident besedovat s občany.

Ještě než tam ale dorazil, uvítal ho starosta tohoto městyse s osmi set obyvateli slivovicí. Poté se na prezidenta vrhl dav novinářů. „Přepadli mě tady před zasedací síní a říkají mi, pane prezidente, tak vám nikdo na tu večeři s odstupující vládou nepřijde. Já jsem říkal, jste, paní redaktorko, jako obvykle špatně informovaná. Pozvání už potvrdilo šest ministrů, a nevylučuji, že přibudou i další, a ti, kdo toto pozvání odmítli, na to mají svaté právo a vypovídá to i o nich. Kdybych naopak to pozvání nedal, což je tradice, že prezident se loučí s odstupující vládou, tak by titíž novináři mě označili za arogantního hulváta, kterému ta odstupující vláda ani nestojí za to, aby se s ní setkal na večeři,“ řekl pak občanům v sále prezident.

Více než hodinu se s přítomnými prezident bavil převážně o současné politické krizi a jejím řešení. „Pro její řešení je několik cest, z nichž za nejrozumnější pokládám předčasné volby. K nim ale dochází pouze tehdy, jestliže se sama Poslanecká sněmovna 120 a více hlasy rozpustí. A víte, že se někdy cituje staré známé přísloví o kaprech, kterým se příliš nechce vypustit svůj vlastní rybník,“ řekl na úvod prezident.

 

Zdroje: