Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Protikorupčník setřel Nečase s Kalouskem: Policie nebude konat, jak si vy zrovna usmyslíte

Protikorupčník setřel Nečase s Kalouskem: Policie nebude konat, jak si vy zrovna usmyslíte
Petr Nečas na Hradě | zdroj: isifa/Lidové noviny/FRANTISEK VLCEK

Politici začínají v kauze údajné korupce tří exposlanců ODS poukazovat na to, že vyšetřování nijak nepostupuje a obvinění jsou drženi ve vazbě s cílem je zlomit. Upozornil na to premiér v demisi Petr Nečas, který se sám dožaduje výslechu. Podle Petra Soukenky z NFPK je rétorika a la Kalousek jen účelová, s cílem navodit ve společnosti atmosféru nepřátelskou pro policii.

Po třech týdnech od zahájení velké policejní akce, v jejímž průběhu byli pro podezření z korupce zadrženi bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, se zatím výslechu nedočkal premiér v demisi Petr Nečas, který v kauze údajné politické korupce také figuruje, ač o to v posledních dnech vehementně usiluje. Podle policie Nečas slíbil trojici exposlanců ODS úplatek a údajně také zajistil jeho poskytnutí.

Končící předseda vlády nejprve v úterý adresoval dopis státnímu zástupci Rostislavu Bajgerovi, který případ dozoruje, a oznámil mu, že je kdykoli plně k dispozici pro případné svědectví. „Byl bych velmi nerad, aby neprovedení mého výslechu mohlo sloužit jako záminka pro další omezení osobní svobody obviněných v případě rozhodování o trvání vazby,“ napsal Petr Nečas s tím, že z doslechu nabyl vědomost o tom, že soudce odůvodňoval omezení osobní svobody stíhaných potřebou vyslechnout předsedu vlády.

Zvenku to vypadá jako účelový postup, rýpl si Kalousek

Podobně hovořil o den později po posledním zasedání své vlády, když naznačil, že může docházet k účelovému protahování vyšetřování. „Chtěl bych připomenout, že již více než tři týdny jsou někteří lidé drženi ve vazbě. A je to odůvodňováno tím, že by mohli ovlivňovat svědky. Svědci ale mnohdy vyslechnuti nejsou. Byl bych nerad, kdyby natahování výslechů působilo dojmem, že skutečným cílem je držet tyto lidi ve vazbě a zlomit je,“ prohlásil Petr Nečas s tím, že kupříkladu ministr financí Miroslav Kalousek se musel vlastního výslechu domáhat.

Zdroje: