Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Zeman mluvil o nepřizpůsobivých a nucených pracích. A pak nastala dramatická situace

Zeman mluvil o nepřizpůsobivých a nucených pracích. A pak nastala dramatická situace
Miloš Zeman | zdroj: isifa/MAFRA/jiří salik sláma

REPORTÁŽ Problémy s OKD, kvalita ovzduší a problémy s nepřizpůsobivými. Na setkání prezidenta se studenty Gymnázia Hladnov zaznívala témata, která v Ostravě řeší zřejmě každý. Při debatě měli ale studenti také kromě zvědavosti, jak bude prezident reagovat, i jiné starosti, a to obavy o zdraví jedné ze svých spolužaček. Ta totiž během setkání se Zemanem omdlela, prezident jí nabídl pomoc ochranky.

Prezidenta čekala na Gymnáziu Hladnov tělocvična plná místních studentů. „Když jsem se setkal před branami vaší školy se zástupci vašeho studentského parlamentu, zeptal jsem se jich, kolik komor Parlament má. Bylo mi sděleno, že pouze jednu a blahopřál jsem tedy studentskému parlamentu, že je efektivnější než Parlament České republiky, který jak známo, má komory dvě. O prospěšnosti jedné z nich jménem Senát se vede dlouholetá diskuse,“ uvedl na začátku svého proslovu prezident ke gymnazistům. Připomenul všechny profese, kterými si v životě prošel, zároveň sdělil studentům, že přijel hlavně proto, aby reagoval na jejich dotazy a vyslechl si jejich názory. „Přišel jsem diskutovat, přišel jsem se ptát na vaše názory a nepřišel jsem kázat,“ vyzval prezident gymnazisty, aby se začali hlásit do diskuse.

Největší problémy? Nepřizpůsobiví a OKD

Vůbec první dotaz se týkal konfliktů mezi občany Ostravy. „Proč česká vláda není schopná vyřešit problém s nepřizpůsobivými občany?“ ptal se jeden ze studentů. „Pokud se ptáte na současnou vládu, tak ta je u moci asi dva měsíce. Jistě uznáte, že za takovou dobu se tento problém vyřešit nedá,“ reagoval Zeman. „Nepřizpůsobivý není ten, kdo si skutečně práci hledá a nenachází ji. Nepřizpůsobivý je ten, komu je práce nabídnuta a on ji odmítne a přitom vyžaduje sociální dávky od státu. Znovu opakuji, nejde tady o Čechy, Romy nebo kohokoli jiného. Jde o lidi, kteří nechtějí pracovat, i když k tomu nemají například vážné zdravotní důvody. Domnívám se, že pokud nechceme zavést nucené práce, to by nám Ústavní soud určitě zamítl, pak je jediná cesta omezení výplaty sociálních dávek těm, kteří nechtějí pracovat. To ale neplatí pro ty, kdo si práci poctivě hledají,“ vysvětlil Zeman.

Další dotaz už směřoval, jak se dalo očekávat, k privatizaci OKD. „Byla zřejmě neúspěšná, protože se tento podnik dostal poněkud podivnou cestou do ruky vlastníkovi, který buď nemá zájem nebo schopnosti tento podnik efektivně řídit. Projevuje se to tím, že akcie tohoto podniku na burze klesly, že vlastníci si vyplatili asi před rokem 6 miliard korun dividend,“ uvedl Zeman s tím, že podnik skončil ve ztrátě 10 miliard. Naznačil, že vlastník nepostupoval dobře. „Nechci srovnávat pana Zdeňka Bakalu s Viktorem Koženým, nicméně starší z nás si pamatují, s jakými sliby pan Kožený přicházel a jak nakonec dopadl. Podle mého názoru dojde dříve nebo později k výměně méně schopného vlastníka za více schopného vlastníka a to se týká nejen OKD, ale i nadřazené firmy,“ uvedl Zeman, který zároveň připomenul i to, že Bakala už prodal koksárnu.

Studenti by snížili poslancům platy

Studenty zajímala čistota ovzduší na Ostravsku, hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD) proto začal vysvětlovat, že probíhají měření a že všechny průmyslové podniky plní nejpřísnější evropské normy. Pak se debata stočila na téma poslaneckých platů. Jeden z gymnazistů navrhl, aby si poslanci snížili platy, místo toho, aby se zvyšovaly daně. „Myšlenka, že by se mohly snížit poslancům platy, je sice lákavá a já proti ní vůbec nic nemám, pouze zdvořile upozorňuji, že to jedno procento nás nevytrhne. Zvyšování daní je normální v případě, kdy výnos z těchto daní se nerozkrade, což je často případ České republiky, ale když daně plynou jako výnos do oblasti tak zvaného veřejného sektoru, což je oblast zdravotnictví, školství a podobně,“ reagoval prezident.

Studentka omdlela, prezident nabídl pomoc ochranky

Zatímco diskuse se stočila na obranu státu, prodeje firem do zahraničních rukou a rozšíření Evropské unie o Turecko, jedna ze studentek v průběhu setkání s prezidentem upadla na zem. „Chvíli počkáme a já bez jakékoli ironie poprosím, jestli té paní může někdo pomoci, protože ona opravdu omdlela. Například ochranka je cvičená ve zdravotních zásazích. Poprosím členy své ochranky, aby se té paní věnovali,“ nabídl prezident. Šlo zřejmě o náhlou slabost, za chvíli už byla slečna v pořádku.  

Prezident navštívil i provozy firem a diskutoval na Prokešově náměstí

Gymnázium Hladnov v Ostravě navštívil prezident v roce, kdy toto školské zařízení slaví 60 let od svého založení. Setkání se studenty se uskutečnilo první den návštěvy Zemana v Moravskoslezském kraji. Předcházelo mu setkání se zastupiteli na krajském úřadě, prohlídka sídla skupiny Vítkovice Machinery Group. Prezident pak odjel do společnosti Huisman Konstrukce, navštívil provoz a diskutoval se zaměstnanci. Svůj první den v tomto regionu zakončil setkáním s občany na Prokešově náměstí v Ostravě a představiteli města. Dekoroval také prapor Ostravy stuhou prezidenta republiky a podepsal se do pamětní knihy.

Zdroje: