Dnes je čtvrtek 20. června 2024., Svátek má Květa
Počasí dnes 23°C Oblačno

Zelenskyj obvinil Čínu, že pomáhá Rusku narušit chystanou mírovou konferenci

Zelenskyj obvinil Čínu, že pomáhá Rusku narušit chystanou mírovou konferenci
Ilustrační snímek | zdroj: Steve Webel on Foter.com

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes obvinil Čínu, že využíváním svého vlivu v regionu pomáhá Rusku narušit mírovou konferenci chystanou ve Švýcarsku, píše agentura AP. Na bezpečnostním fóru Šangri-la konaném v Singapuru naléhal na zástupce ministerstev obrany z asi 40 zemí, aby na konferenci naplánovanou na tento měsíc přijeli.

"Rusko s využitím čínského vlivu v regionu, také s využitím čínských diplomatů, dělá všechno pro to, aby mírový summit narušilo," řekl Zelenskyj. "Je bohužel nešťastné, že taková velká nezávislá země jako Čína je nástrojem v rukách ruského prezidenta Vladimira Putina," prohlásil ukrajinský prezident na adresu Pekingu.

Zelenskyj dříve během dneška před asi 500 delegáty řekl, že je zklamaný, že zástupci některých zemí ještě nepotvrdili účast na konferenci, která se uskuteční tento měsíc. AP podotýká, že žádný stát konkrétně nejmenoval, ale za klíčovou je považovaná přítomnost Číny, která je spojencem Ruska. Čínský ministr obrany Tung Ťün na fóru vystoupil dříve než Zelenskyj a když ukrajinský prezident mluvil k delegátům, v sále už nebyl. Podle Zelenského přislíbilo účast na konferenci dosud více než sto zemí a mezinárodních organizací.

Ukrajina podle Zelenského na summitu ve Švýcarsku přijde s návrhy, které budou základem pro mír a budou se týkat jaderné bezpečnosti, potravinové bezpečnosti, výměny válečných zajatců a návratu ukrajinských dětí, které na své území odvezlo Rusko. "Čas utíká a tyto děti vyrůstají v Putinově zemi, kde je učí nenávisti vůči své vlasti," řekl Zelenskyj. Dodal, že Ukrajina je připravena si na mírové konferenci vyslechnout "různé návrhy a nápady, které nás přivedou na konec války a k udržitelnému a spravedlivému míru". Čím více zemí se jednání ve Švýcarsku zúčastní, tím větší pravděpodobnost je, že Rusko bude muset poslechnout, podotkl Zelenskyj.

Šéf čínského resortu obrany se dnes ve svém projevu o švýcarské konferenci nezmínil, ale řekl, že "během ukrajinské krize Čína usiluje o mírová jednání a odpovědný přístup". Dodal, že Peking žádné z bojujících stran nedodal zbraně. "Nikdy jsme neudělali nic, co by rozdmýchalo oheň. Stojíme pevně na straně míru a dialogu," řekl šéf čínského resortu obrany.

Agentura Reuters píše, že Zelenskyj a ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov, který prezidenta do Singapuru doprovodil, na okraj bezpečnostního fóra asi hodinu jednali se šéfem Pentagonu Lloydem Austinem. Nejmenovaný zástupce amerického ministerstva obrany řekl, že se Zelenskyj s Austinem dohodli "na dalším strategickém obranném partnerství mezi Spojenými státy a Ukrajinou".

Dnes končící fórum Šangri-la pořádá londýnský Mezinárodní institut strategických studií. Rusko se konference od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022 neúčastní.

Zdroje: