Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zelení se zlobí. Hrad je nepozval na oběd s Obamou

Zelení se zlobí. Hrad je nepozval na oběd s Obamou
zdroj: tisková zpráva

Český prezident Václav Klaus ve čtvrtek uvítal na slavnostním obědě Baracka Obamu s Dmitrijem Medveděvem. Zelení na Pražský hrad jako jediní z parlamentních stran pozváni nebyli.

Prezident Václav Klaus pohostil na slavnostním obědě amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho ruský protějšek Dmitrije Medveděva. K obědu se servírovala dýňová polévka a roštěná s knedlíky, k pití si hlavy států mohli nabídnout moravské víno i české pivo.

Klaus označil podpis smlouvy START za historickou událost. Při slavnostním přípitku oběma prezidentům poděkoval, že si vybrali k podpisu smlouvy právě Prahu. Na dotaz novinářů, zda Česká republika nějakým způsobem iniciovala setkání v Praze prezident odpověděl, že v tom hrály roli kanceláře obou prezidentů, Česká republika byla pouze dotázána, zda by bylo možné smlouvu podepsat v Praze.

"Chápeme tuto smlouvu jako důležitý signál a jako významný krok vpřed ve snaze učinit náš svět bezpečnější. Věřme, že bude mít v dohledné době další pokračování," uvedl v proslovu při slavnostní přípitku.

Zelení: Hrad si dělá co chce

Vedení Pražského hradu ale rozezlilo šéfa Strany zelených Ondřeje Lišku. "Hradní protokol pozval na oběd s Obamou a Medveděvem šéfy všech stran a předsedy výborů kromě zelených. Já a šéfka evropského výboru Kateřina Jacques jsme nic neobdrželi."

"Hrad si dělá, co chce, a svévolně porušuje protokol jen proto, že nemá v oblibě zelené. To je na pováženou a svědčí o malosti hradních pánů," sdělil iDNES.cz Liška.

Premiér Jan Fischer dává smlouvě velký význam a za důležité považuje i to, že byla podepsána právě v Praze. "Nepochybně význam to velký má. Jakkoliv se analytické komentáře rozcházejí a vždy to někdo považuje za nedostatečné, někdo za odklízení starých zbraní. Takový názor nesdílím," poznamenal.

                                                                                                                               www.parlamentnilisty.cz