Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Že by? Tom Cruise může natáčet u prezidenta Klause

Že by? Tom Cruise může natáčet u prezidenta Klause
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Loni na podzim vypracoval kabinet Jana Fischera českou variantu podpory filmového průmyslu. To oživilo zájem natáčet v tuzemsku a zřejmě i to stojí za natáčením čtvrté řady Mission: Impossible v Praze.

Po letech útlumu začíná být natáčení filmů v Česku opět atraktivní. Přispěl k tomu vládní program podpory filmového průmyslu, který loni na podzim vypracovala vláda Jana Fischera a letos v červnu ho schválila i Evropská komise. Tento program kompenzuje zahraničním i tuzemským filmovým produkcím náklady v Česku tak, že jim pětinu nákladů vrací.

„Samozřejmě že to je změnou zákonů, které se konečně upravily. Zbývá doufat, že po Mission: Impossible 4 se sem zase vrátí i další velké producentské filmové společnosti, které se v minulých letech odstěhovaly do Maďarska a Rumunska," řekl pro ParlamentníListy.cz ředitel mezinárodního karlovarského filmového festivalu Jiří Bartoška.

Mission: Impossible 4 při natáčení v Praze ušetří až pětinu nákladů

Ušetřit by tak měla i produkce zmíněného čtvrtého pokračování špionážního thrilleru Mission: Impossible v hlavní roli s Tomem Cruisem, jehož úvodní část se stala v USA diváckým superhitem. Už první díl se zčásti natáčel v Praze, při akci na americké ambasádě došlo k masakru elitní špionážní jednotky CIA a podezíraný agent se pustil do pátrání na vlastní pěst.

Celý článek na ParlamentniListy.cz