Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Zažili jsme levicový kotel: Škromach udeřil před lidmi na Němcovou, došlo i na knížete

Zažili jsme levicový kotel: Škromach udeřil před lidmi na Němcovou, došlo i na knížete
Zdeněk Škromach | zdroj: isifa/Lidové Noviny/Ondřej Němec

Pravice je neschopná, neumí ani počítat a „agent“ jí nepomůže, přitvrdili oranžoví na mítinku v Olomouci, kde se představili nejen kandidáti za kraj. Pro lepší náladu voličům přivezla ČSSD i tak zvané šťastné foto.

Sál ve Vlastivědném muzeu v Olomouci ovládla oranžová barva, heslo Prosadíme dobře fungující stát a členové ČSSD. Rozdávaly se letáky, bonbóny, propisky i volební kafe. Veřejnosti se představili kandidáti za Olomoucký kraj a řada politiků, nejdřív se u mikrofonu objevil Bohuslav Sobotka, který zdůrazňoval, že ČSSD jde zachránit stát v rozkladu.

„Pevně věřím, že jste si stejně jako sociální demokraté přáli, aby toto období, poznamenané možná nejhorší vládou, kterou Česká republika po roce 1989 měla, vládou Petra Nečase, skončilo pokud možno co nejdříve. My jsme se o to snažili také. Pětkrát jsme hlasovali o nedůvěře vládě,“ uvedl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Těch posledních sem let, kdy vládla pravice, šťastných nebylo. Jsem přesvědčený o tom, že u nás ani není jiná síla než ČSSD, která by byla schopná garantovat a zorganizovat změny. Všiml jsem si, že řada stran, které kandidují, se hned smiřují s tím, že budou v opozici. Já se ptám, k čemu jsou takové stany,“ dodal s tím, že právě sociální demokracie má pozitivní program o nastartování hospodářského růstu spojený se změnami pravicových reforem.

Škromach se opřel do Němcové i do „agenta“ topky

Větší razanci získaly proslovy s příchodem místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha, ten se s konkurencí nemazlil. „Dvě období vlády pravice skončily průšvihem. Neschopnost vlády vnímat potřeby lidí, valorizace platů, důchodů, podpora pro rodiny s dětmi, to jsou problémy, které se teď snaží TOP 09 zakrýt nějakým agentem 009, panem Karlem Schwarzenbergem. Paní Němcová se snaží prezentovat jako budoucí premiérka, přitom bude ráda, když bude ve sněmovně. Je potřeba nezapomenout, že právě tyto strany dovedly naši zemi na pokraj ekonomické krize. Už tři roky se vymlouvají, že ve světě je krize a zatím ekonomiky v ostatních státech rostou. Co ti lidé udělali pro naši zemi? Nic, pracovali jen pro své vyvolené. Z peněz seniorů, rodin s dětmi, těch nejchudších dotovali nejvyšší příjmovou skupinu, která samozřejmě podporuje ODS a TOP 09,“ hřímal Škromach, který opět připomenul, že všechno změní jen oranžoví.

Pravici nešlo o člověka. ČSSD má i dřevorubce

Lídr kandidátky Olomouckého kraje Roman Váňa přicházel k mikrofonu také za potlesku. „Chtěl bych vás požádat o to, abyste nepodléhali pocitu, že ČSSD je už teď silná, ale my potřebujeme Vaši podporu, abychom mohli převzít vládu,“ uvedl Váňa. „Když člověk jede tou naší krásnou krajinou a začne se kochat, pak vidíte i to, že na místě dřív prosperujícího zahradnictví jsou na černé zemi sluneční kolektory. To je něco, co se nemělo stát. Tady na Hané bychom měli řešit také zemědělství. Pravicovou vládu sedm let člověk nezajímal, to se musí změnit,“ dodal a představoval i další kandidáty za Olomoucký kraj.

Mezi nimi i bývalého dřevorubce, exposlance Jiřího Zemánka. „To je náš lídr okresu Olomouc. Člověk, který za svůj život prošel mnoha zaměstnáními. Já mám nejvíc rád jeho povolání dřevorubec, kdy 8 let chodil kácet stromy, aby uživil rodinu. Dokázal, že umí i takto pracovat,“ vysvětlil Váňa, který slíbil, že za občany bude bojovat vší silou. Právě Zemánek se pak představil veřejnosti i sám. „Myslím, že máte unikátní možnost vidět kandidáty i lídry sociální demokracie. Roman Váňa o mně řekl, že jsem byl dřevorubcem, a nestydím se za to. Na druhou stranu se věnuji dětem a jsem manžerem sportovních klubů,“ uvedl Jiří Zemánek. „Sedm let jsme si zvykli žít v ponížení, tlaku a ústupcích. Pravicová vláda slušně pošlapala lidskou důstojnost,“ doplnil Zemánek. 

Dienstbierovi se nelíbí hesla ODS

Do Olomouce přijel i senátor a stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier. „Já jsem včera viděl nové heslo ODS: Chci stát seniory chránící, proto volím pravici. Přemýšlel jsem o tom, jestli si z nás dělají srandu, nebo ze zoufalství už sáhli k humoru, protože se to objevilo ve stejné době jako zpráva, že důchody budou zvednuty o 45 korun. Oni mají ale i další vtipná hesla, například: Chci stát mladým fandící, i proto volím pravici. Pak jsem zaznamenal ještě jeden vtipný výrok. Údajně tím, že snížili odměny exekutorů, snížili počet exekucí o třetinu, zhruba na 830 000 za minulý rok. Ještě ani počítat moc neumějí,“ rozčiloval se Dienstbier. „Nefunguje tady vůbec nic,“ dodal razantně s tím, že ČSSD má i na lichvu recept.

Po proslovech byl pak vyhrazený čas na diskusi, kdy veřejnost mohla zvlášť hovořit s každým z kandidátů. Zájem byl také o tak zvané šťastné foto. Lidé se totiž mohli nechat vyfotografovat před oranžovou plachtou s některým ze svých oblíbených politiků. Foto si hned mohli domů odnést jako suvenýr.

Zdroje: