Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Zasel jsem a vyplavou velké ryby, spoléhá John na policisty

Zasel jsem a vyplavou velké ryby, spoléhá John na policisty
zdroj: Mediafax

Vláda si vzala ´time out´ do 30. června, kdy by se měla veřejnost prý definitivně dozvědět, zda Věci veřejné opustí tuto vládu, nebo s ní potáhnou reformní káru dál, a to i v rozporu s některými sliby, danými voličům.

„Věci veřejné nás zkrátka testují", řekl k dalšímu ultimatu ze strany Věcí veřejných pro ParlamentníListy.cz poslanec a hejtman David Rath (ČSSD). „Oni totiž zjistili, že když jsou ve vládě, jdou jejich preference strmě dolů. Tak teď zkoušejí jinou strategii, že jsou jakoby proti vládě, ale přitom jsou vlastně ve vládě. Nechtějí ztratit pozice ve vládě. Nějaké pašalíky a benefity..., je jim zkrátka líto o to přijít," míní Rath.

Podle hejtmana se budou proto tvářit, že jsou proti vládě, že ji kritizují, že ji k něčemu jakoby tlačí a budou zkoumat, co to udělá s jejich preferencemi. "Pokud zjistí, že to zabralo, budou v tom pokračovat další měsíce, ne-li roky. Pokud zjistí, že to nemá žádný efekt, tak svůj plán zase nějakým způsobem modifikují," dodává posměšně Rath.

Ten dále přípouští, že to může skončit i tím, že VV z vlády nakonec odejdou. „Myslím ale, že je k tomu ještě hodně dlouhá cesta", konstatoval. Zatím se podle něj drží VV ve vládě zuby nehty, i když se navenek tváří, že s ní vlastně nechtějí mít nic společného.

Buď do 30. června dodatek dohody, nebo končíme

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda je termín 30. červen 2011 konečný, Radek John prohlásil, že „zcela jistě". „My chceme dodržování dohod a důvěra mezi koaličními partnery je problém," řekl pro ParlamentníListy.cz exministr vnitra. Chceme uzavření dodatku koaliční smlouvy, aby mohly být dodržovány dohody, které nyní dodržovány nejsou. Nebude-li dodatek podepsán do 30. června, ve vládě končíme. Máme pocit, že jsme splnili svou část dohody z dubnové K12, teď je čas na našich koaličních partnerech." Další prodloužení termínu Radek John tedy striktně odmítl.

Celý článek na ParlamentniListy.cz