Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zaorálek předsedou ČSSD? To je kachna, reagují straníci

Zaorálek předsedou ČSSD? To je kachna, reagují straníci
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Server Aktuálně.cz uvádí, že vyjednávači ve vrcholném vedení ČSSD vytáhli zprávu o záložním plánu na volbu nového předsedy. Má sloužit jako pojistka pro případ, že by se příští pátek opakovaně nepodařilo zvolit žádného ze dvou favoritů. Zprávu však nikdo nepotvrdil.

Podle plánu by se prý místo Michala Haška nebo Bohuslava Sobotky, dvou hlavních kandidátů, kteří mají po sedmi nominacích z krajských konferencí, měl stát předsedou současný místopředseda strany Lubomír Zaorálek. Ani ten to však neporvdil, řekl jen, že kandiduje na prvního místopředsedu.

Tejc: Zaorálek by byl kvalitní, ale nekandiduje

"Považuji to za kachnu, s cílem vnést co největší zmatek do předsjezdového dění. Vážní kandidáti jsou jen dva a jsem přesvědčen, že jeden z nich bude zvolen. Lubomír Zaorálek by byl velmi kvalitní kandidát, nicméně na předsedu ČSSD nekandiduje," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec a stínový ministr vnitra Jeroným Tejc.

Podobně reagoval i Jan Hamáček. „O plánu B, který by počítal s Lubomírem Zaorálkem, mi není nic známo," prohlásil Hamáček.

Sám Zaorálek serveru Aktuálně řekl: "Já v této chvíli mám kandidaturu na prvního místopředsedu a věřím, že řešení vzejde z kandidátů, kteří objížděli kraje a kteří se ucházeli o podporu. Z nich jsme schopni najít na sjezdu řešení. Nevěřím, že bychom byli nuceni hledat další varianty."