Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Žalobce odmítá nařčení Kalouska, že zdržuje kauzu Barták

Žalobce odmítá nařčení Kalouska, že zdržuje kauzu Barták
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Exministr obrany Martin Barták rezignoval na funkci náměstka ministra financí. Důvod? Prý neúnosný tlak na něj i rodinu v souvislosti s šetřením jeho korupční kauzy. Dozorující státní zástupce Dušan Táborský pro ParlamentníListy.cz odmítl, že by šetření bylo poznamenáno průtahy.

Barták si ovšem myslí opak. Ministr financí Miroslav Kalousek se v souvislosti s Bartákovou rezignací podivil, že vyšetřování u kauzy trvá tak dlouho. Chce prý proto požádat ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), aby prověřil, proč jsou průtahy ve vyšetřování. Průtahy podle něj mohou být účelové.

Důkladné šetření je v Bartákově zájmu

Takové nařčení pro ParlamentníLIsty.cz rozhodně odmítl dozorující státní zástupce Dušan Táborský. "Já jsem úředník státu a nepřísluší mi komentovat politické výroky. Na váš dotaz mohu jen uvést, že přípravné řízení běží po dobu tří měsíců. Pracuje se intenzivně a bez průtahů," konstatoval pro ParlamentníListy.cz Táborský.

Podle něj bylo vyslechnuto už více než pětadvacet svědků a někteří i víckrát. "Já intenzivně dozoruji práci policejních týmů z útvaru odhalování korupce a finanční kriminality a z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu," vysvětlil svoji funkci státní zástupce.

Podle mě je to v zájmu vyšetřovaných osob, aby bylo možné podezření v případě neviny jednoznačně vyvráceno, aby později nevznikaly pochybnosti. V opačném případě je situace stejná, tedy aby byla jednoznačně a nade vší pochybnost případná vina zdokladována," dodal Táborský.

Protahování mě poškozuje, zlobí se Barták

Sám Barták se ale domnívá, že se o protahování jedná. "Je to určitě protahování. Pokud se tak dlouhou dobu šetří věc, která se měla stát v Americe, a znovu opakuji, že to jsou všechno lživá nařčení, tak je to zvláštní. Tyto průtahy mě očividně poškozují. Nevím co na tom tak dlouho zkoumají," řekl ParlamentnímListům.cz Barták.

"Ať se každý zkusí vžít do mé kůže. Mě tyto průtahy společensky a profesně poškodily a poškozují. Státní zástupce říká stále mému právníkovi: ´ještě týden´a pak zase ´ještě týden´, přitom na začátku bylo deklarováno, že se celá věc vyšetří rychle. Jsem navíc zděšen, že informace unikají do MF Dnes. Jak je to možné? Jak to, že mají nadstandadní informace z vyšetřování? To už je ovlivňování procesu. Považuji to za útok na má občanská práva. Podal jsem podnět k prošetření úniků," zlobí se Barták.

Připomeňme, že policie vyšetřuje podezření, že Barták, coby náměstek ministryně obrany, údajně počátkem roku 2008 chtěl peníze v souvislosti s armádní zakázkou na nákladní automobily Tatra. Po letech ho z toho obvinil někdejší americký velvyslanec v ČR William Cabaniss.