Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Zákulisí Rathova projevu: Schwarzenberg usnul, Peake si kontrolovala účes

Zákulisí Rathova projevu: Schwarzenberg usnul, Peake si kontrolovala účes
zdroj: tisková zpráva

Karel Schwarzenberg se opět vyznamenal, tak by se dalo stručně hovořit o zákulisí projevu Davida Ratha. Zákulisí doslova a do písmene, jelikož za řečnickým pultem seděl právě předseda TOP 09 spolu s premiérem Petrem Nečasem.

Do jednacího sálu Poslanecké sněmovny se dnes poprvé dostavil poslanec přímo z vazební věznice. Rath má své místo vyhrazené u stolku zpravodajů, kde ho hlídají tři ozbrojení policisté v civilu.

Proti tomu ale protestovala ČSSD. Sám Rath je oblečen do tmavého obleku s černou kravatou. Ve své řeči pak obvinil vládu z plýtvání peněz na jeho eskortu, přitom v samotném vězení se prý šetří, vězni jsou týráni a smějí se mýt jen dvakrát do týdne. Shrnul také svou kauzu, z níž je obviněn.

Ačkoli jeho slova lámala ticho, jelikož nikdo z poslanců během projevu prakticky neopustil sál, předseda TOP 09 opakovaně usínal. Zajímavé je, že kdykoli jeho hlava padala, předseda vlády Nečas otáčel svůj zrak jinam. Vicepremiérka Karolína Peake byla buďto na počítači, posílala SMS hned ze dvou mobilů, anebo si kontrolovala stav účesu.

Doplňme, že Karel Schwarzenberg je svým usínáním proslulý. Před třemi lety slogan jeho kampaně „když kecají blbosti, tak spím“, zvítězil mezi odborníky jako nejlepší kreativa roku.