Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Začíná pravidelná jarní odstávka lanovky na Sněžku, potrvá do 26. dubna

Začíná pravidelná jarní odstávka lanovky na Sněžku, potrvá do 26. dubna
Sněžka | zdroj: wikipedia

Dnes začíná pravidelná jarní odstávka kabinové lanovky na Sněžku. Do 26. dubna pojede jen o víkendech a také na Velký pátek 29. března a Velikonoční pondělí 1. dubna. ČTK to řekli zástupci společnosti Lanová dráha Sněžka. Lanovka je v odstávce kvůli údržbě dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Aktuální informace o provozu jsou na webu lanové dráhy.

Lanovku čeká kromě běžné roční údržby podle pokynů výrobce a platné legislativy také rozsáhlejší kontrola a údržba dvou až tří podpěr lanové dráhy včetně výměny ložisek a čepů.

Lanovka má dva úseky, dolní z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu a horní z Růžové hory na vrchol Sněžky. V mezistanici na Růžové hoře jsou dva motory, každý pro pohon jednoho úseku. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h, častěji bývá kvůli silnému větru mimo provoz horní úsek.

Sněžka s výškou 1603 metrů ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a klima na ní je navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské. Často tak neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

Letos od konce ledna do 1. března byl kvůli poruše jednoho ze dvou motorů mimo provoz horní úsek z Růžové hory na Sněžku. Porouchaný motor je v opravě a zpět bude asi na přelomu května a června, uvedli zástupci lanové dráhy. Opravený motor pak technici vrátí do provozu. Náhradní motor, který nyní zajišťuje chod jednoho z úseků, pochází z Harrachova ze starší lanové dráhy.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Současné zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček. Dodavatelem technologie zmodernizované lanovky byla lanovkářská firma Leitner. Doba jízdy na vrchol se zkrátila z 25 na 16 minut, kapacita lanovky však zůstala stejná, což byla podmínka ochránců přírody. Lanovka patří městu Pec pod Sněžkou.

Zdroje: