Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Záchrana Arktidy je zatím největší ekologickou výzvou vůbec

Záchrana Arktidy je zatím největší ekologickou výzvou vůbec
zdroj: Profimedia

Britský týdeník The Guradian uvádí, že aby bylo hnutí Greenpeace schopno ochránit Arktidu před úplným zničením ropným průmyslem, potřebovalo by podporu milionů lidí.

Tento týden svět obdržel očekávanou zprávu - množství ledu v Severním ledovém oceánu je na rekordní minimální hranici. Jak ale píše komentátor The Guradian John Sauven, není to zrovna rekord na slavení. Jde spíše o varovný signál planety, že věci nejsou v pořádku.

Psali jsme: Objem ledovce v Arktidě dosáhl rekordního minima

Ještě před třiceti lety pokrýval led v Severním ledovém oceánu oblast o velikosti Austrálie. Během několika desetiletí pak došlo k tomu, že v letní měsících hrozí téměř jeho úplné zmizení. A bylo by to poprvé za několik tisíc let, co by se v létě na vrcholku severní polokoule led nenacházel.

O co přicházíme

Aktida je přitom domovem milonů lidí. Jde o výjimečný ekosystém, kde žijí ty nejpozoruhodnější druhy zvířat na zemi, od velryb až po lední medvědy. Arktida také hraje zásadní roli pro vývoj klimatu: Arktický oceánský led funguje jako zrcadlo odrážející velkou část sluneční energie a pomáhá tak udržovat naši zemi chladnou. Led v Severním ledovém oceánu dále drží pod kontrolou hluboké oceánské proudy, které se jinak mohou proměnit a způsobit dramatické klimatické změny.

Celý svět je tedy na zachování Arktidy závislý. Ropné společnosti jsou však ke všemu zmíněnému hluché. Čím dál intezivněji v Arktidě dolují, ačkoli je jasné, že ropa  tak jako tak jednou dojde a hledat alternativní zdroje je nevyhntelné. Masivní protest veřejnosti je proto teď víc než potřeba, uzavírá článek v The Guardian.