Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Za pád vojenského airbusu mohla zřejmě chyba softwaru motorů

Za pád vojenského airbusu mohla zřejmě chyba softwaru motorů
Letoun se zřítil 9. května, zahynuli v něm čtyři členové posádky | zdroj: P PHOTO / BOMBEROS DEL AYUNTAMIENTO DE SEVILL

Vyšetřovatelé našli důkazy, že za zřícením vojenského letadla u letiště ve španělské Seville stála zřejmě chyba softwaru ovládajícího motory. Testovací provoz Airbusu A400M je do vyšetření příčiny závady přerušen.

Mluvčí evropského výrobce letadel stanici BBC řekl, že inženýři zatím našli několik nesrovnalostí v technických protokolech letadla odpovídající času nehody. Chyba v programu mohla vyřadit z provozu kontrolní řídící jednotky (ECU) motorů. "To jsou laicky řečeno počítače, které se nacházejí na každém z motorů," uvedl mluvčí.

ECU i software nyní čekají kontroly. Kromě společnosti Airbus vede vlastní vyšetřování i španělské ministerstvo obrany. To však nechce zjištění dopravce nijak komentovat.

Vojenský nákladní letoun se zřítil 9. května při testovacím letu, před pádem letoun ukazoval závadu v systémech. Tento velký čtyřmotorový turbovrtulový letoun začala společnost Airbus Military zákazníkům dodávat v roce 2013, zřícený stroj byl určený pro Turecko. Zatím má firma od osmi evropských členů NATO objednávku na 190 letounů. Minimálně Velká Británie zatím jejich provoz přerušila.

Zdroje:
BBC