Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Za obří růst cen elektřiny nemůžu, myje si Kalousek ruce

Za obří růst cen elektřiny nemůžu, myje si Kalousek ruce
zdroj: tisková zpráva

Europoslanec ODS Hynek Fajmon, který je blízký Petru Nečasovi, zkritizoval místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska a uvedl, že má společně s EU a ČSSD na svědomí největší zvýšení cen elektřiny za posledních 20 let. Kalousek se proti tomu ohradil.

„Před nedávnými parlamentními volbami slibovala ČSSD na billboardech, že sníží cenu elektřiny. Ve skutečnosti má ale tato strana společně s EU a panem Kalouskem na svědomí největší zvýšení cen elektřiny za posledních 20 let. Zařídili nám to společnou podporou pro obnovitelné zdroje energie a zvláště potom pro solární elektrárny, které už nyní u nás jsou pomalu v každé vesnici. ODS naopak tuto politiku nikdy nepodporovala," uvedl Hynek Fajmon.

Před několika dny byly v médiích zveřejněny odhady růstu cen elektřiny v roce 2011 a 2012, které hovoří o růstu cen energie každý rok o zhruba 20 procent. Pro domácnosti bude znamenat takové zvýšení cen zvýšené výdaje v řádech tisíců až desítek tisíc korun ročně a pro firmy to budou stovky tisíc až miliony.

Očekávané zvýšení ceny elektřiny je způsobeno tím, že se do ceny promítnou náklady na výkup elektrické energie z takzvaných obnovitelných zdrojů energie. Tyto zdroje byly zákonem z roku 2005 zvýhodněny oproti klasickým zdrojům tím, že musí být vykupovány za třikrát až čtyřikrát vyšší výkupní ceny a navíc ještě na dobu 20 let. Tento zákon prosadila vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU v roce 2005. Hlasovali pro něj navíc také komunisté. ODS pro tento zákon nehlasovala.

Celý článek na ParlamentniListy.cz