Dnes je neděle 16. června 2024., Svátek má Zbyněk
Počasí dnes 19°C Polojasno

WHO varovala před novým rozmachem sexuálně přenosných chorob

WHO varovala před novým rozmachem sexuálně přenosných chorob
Netlačte na pilu, udělejte si čas na sex | zdroj: Profimedia

Světová zdravotnická organizace (WHO) v úterý varovala před novým rozmachem sexuálně přenosných chorob. Například počet nových nákaz syfilidou podle ní ze 7,1 milionu v roce 2020 stoupl na osm milionů v roce 2022. Informovala o tom agentura DPA.

"Rostoucí výskyt syfilidy je důvodem k velkým obavám," uvedl v Ženevě generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jen v roce 2022 tomuto bakteriálnímu onemocnění podlehlo na 230.000 lidí na celém světě. Největší nárůst počtu případů syfilidy WHO zaznamenala na americkém a africkém kontinentu.

Syfilidou, kapavkou, chlamydiemi či trichomoniázou se podle WHO každý den celosvětově nakazí přes milion lidí. Trichomoniáza je sexuálně přenosná nemoc a nejčastější parazitární onemocnění pochvy. Kapavka, syfilida a chlamydie jsou bakteriální infekce. Všechny tyto nemoci jsou léčitelné.

Z pohledu WHO se navíc nedaří dostatečně rychle snižovat počet lidí, kteří se infikují virem HIV. V roce 2022 bylo celosvětové nákaz 1,3 milionu, což je o 200.000 méně než o dva roky dříve. Pozitivní ale podle organizace je to, že zhruba tři čtvrtiny všech nakažených HIV dostávají k léčbě antiretrovirotika.

Zdroje: