Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Vyměňtepolitiky.cz: Po volbách je hůř, odmítáme mafiánskou politiku

Vyměňtepolitiky.cz: Po volbách je hůř, odmítáme mafiánskou politiku
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Od posledních parlamentních voleb uběhl již rok a ani více jak sto nových poslanců ve sněmovně nepřineslo změny politické kultury, které voliči žádali. Myslí si to alespoň zástupci občanského sdružení Vyměňte politiky, podle nichž se situace na politické scéně naopak zhoršila.

"Za poslední rok jsme nezaznamenali prakticky žádnou významnou iniciativu těchto nově zvolených poslanců, která by přispěla ke zlepšení situace. Neviděli jsme žádný pozitivní vývoj v politických stranách, které by se snažily o očistu zevnitř," říkají zástupci sdružení Vyměňtepolitiky.cz.

Mnozí „vykroužkovaní“ politici, které už voliči do sněmovních lavic nepustili, naopak nadále zastávají významné posty a udržují si výrazný politický vliv.  Situace se podle iniciativy nejen nezlepšila, ale ještě se podstatně zhoršila.

"Považujeme tedy za nutné začít o této situaci diskutovat, a to napříč občanskou společností. Jedním z prvních kroků, které chceme učinit, je otevřít dialog mezi akademickou obcí, nevládními organizacemi, podnikateli, místními politiky a úředníky státní správy," informuje sdružení.

Jak donutit politiky řešit problémy?

Proto organizují jeho zástupci společně s katedrou politologie fakulty mezinárodních vztahů VŠE 28. května v Praze konferenci pod názvem: Jak může občanská společnost zkrotit mašinérii politických stran?  Cílem konference je pojmenovat problémy fungování státu a navrhnout nejen jejich řešení, ale pokusit se najít způsob, jak k tomu politiky donutit.

Politoložka Vladimíra Dvořáková, která přednese klíčový referát na téma „Rozkládání státu“, říká: "V této chvíli politici již fakticky ztratili schopnost vnímat, co se děje ve společnosti, natož řešit problémy této země. Nejde primárně o spory mezi levicí a pravicí a o to, zda dělat či nedělat reformy, či jak je dělat. To jsou věci, které se řeší v normálně fungujících zemích. V této chvíli jde především o obnovu fungování tohoto státu. Politici svou nečinností ohrožují samu podstatu demokracie".

Mezi dalšími řečníky se objeví Libor Michálek, odvolaný ředitel SFŽP, nebo prof. Alina Mungiu-Pippidi z berlínské univerzity.

"Nechceme jen sledovat mocenské hrátky"

Jaroslav Kuchař, mluvčí iniciativy Vyměňtepolitiky.cz, k akci poznamenává: „Chceme vyslat jasný signál, že aktivní část občanské společnosti zahrnuje prakticky všechny společenské vrstvy, a zároveň to, že se začíná organizovat a vytvářet účinnou protiváhu politické mašinérii“.

Česká společnost prý už před rokem vyslala politikům jasný signál: „Nechceme zkorumpovanou a mafiánskou politiku, nechceme sledovat mocenské hrátky, které jen zastírají spory o přístup k finančním zdrojům. Chceme politiky, kteří budou chápat své postavení jako službu společnosti, kteří budou vnímat problémy této společnosti, odpovědně je řešit a zodpovídat se“. Ti se ale nepoučili.

Absurdní divadlo

Do parlamentu se v květnu lońského roku dostalo více jak sto nových poslanců, mnozí právě díky preferencím občanů, kteří v ně vkládali velké naděje. Ty ovšem podle zástupců sdružení zůstaly nenaplněny.

"Většina národa jen s úžasem sleduje absurdní divadlo plné mystifikací, vzájemných nahrávání, vydírání. Za touto divadelní scénou se odehrávají boje o přístupy k veřejným finančním zdrojům. Jakékoli „ostrůvky pozitivní deviace“ ve státní správě a samosprávě, které jdou proti korupci, jsou „po zásluze potrestány“. Ojedinělé pokusy o skutečnou obnovu práva, o vyšetření některých kauz, vždy narazí na nepřekonatelnou bariéru, přes niž již cesta nevede. Důvěra v politiku vymizela, víra ve spravedlnost chybí; neúcta k právu je v nejvyšších politických kruzích nadále normou," doplňuje Kuchař.  

Více informací na Vyměňtepolitiky.cz