Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

0,3 promile už nebude problém, Češi to však neschvalují

0,3 promile už nebude problém, Češi to však neschvalují
zdroj: tisková zpráva

Nejpesimističtěji se k tomuto návrhu staví ženy. Jakoukoli toleranci alkoholu na silnicích odmítají tři čtvrtiny lidí, odborníky tak příjemně překvapily.

Průzkum, který si objednala MF DNES od společnosti Median, ukazuje, že pouze mladá generace řidičů do 34 let by určitou toleranci zavedla. V globálu ale Češi nejsou příznivci toho, aby se po vypití jednoho malého piva mohlo beztrestně sednout za volant.

Nový zákon

V létě začne platit nový silniční zákon, který přinese změnu. Za 0,3 promile alkoholu v dechu už řidič nedostane trestné body. Do limitu by se tak někteří lidé mohli vejít i po vypití jedné desítky. Spoléhat na to však nejde.

"Průzkum mě příjemně překvapil tím, že je u nás tak velká skupina lidí, kteří alkohol netolerují ani v minimálním množství. Před vyhlášením výsledků bych si tipoval, že to bude tak půl na půl," řekl serveru iDnes.cz sociolog Jan Spousta a dodal, že "ženy jsou opatrnější a mají rezervovanější přístup k alkoholu. Naopak mladí muži jsou si méně vědomi rizika."

Výzkum ukázal, že řidiči, kteří ještě neoslavili 35. narozeniny a kteří jsou pro tolerování alkoholu, jsou na silnicích nejnebezpečnější. Způsobili tolik smrtelných nehod jako všichni ostatní řidiči dohromady.

Bez pokuty?

V Česku nyní nesmí mít řidič ani minimální množství alkoholu v krvi. Podle novely silničního zákona však brzy nebudou hrozit trestné body až do 0,3 promile. Dosud řidiči riskovali tři body. Pokud motorista nadýchá do 0,24 promile, má šanci, že nedostane ani pokutu. Musí se totiž počítat s chybou u měřicích přístrojů i s tím, že někteří lidé mají minimální hladinu alkoholu v krvi přirozeně, aniž pijí.