Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Vyhodí Zeman bez milosti a natvrdo Nečase?

Vyhodí Zeman bez milosti a natvrdo Nečase?
Miloš Zeman, Petr Nečas | zdroj: Mediafax

Kdyby nově zvolený prezident Miloš Zeman skutečně neodolal pokušení odvolat neoblíbenou Nečasovu vládu, rozpoutal by na politické scéně bouří, jejíž důsledky by byly nedozírné. Proto se většina odborníků shoduje, že do takového rizika hlava státu nepůjde. On sám to však úplně nevyloučil. „Myslím si, že to vyplývá z velmi extenzivního (širokého – pozn.red) výkladu ústavy," přiživil včera spekulace sám budoucí prezident.

Podle řady renomovaných právníků by však tuto bitvu Miloš Zeman u Ústavního soudu s největší pravděpodobností prohrál. I když někteří právníci tvrdí, že Ústava prezidentovi odvolání premiéra umožňuje, vycházejí tak z jednoho jejího článku, který vyjmenovává pravomoci hlavy státu.

Podle renomovaného právníka Václava Pavlíčka, odborníka na ústavní právo, prezident premiéra ani vládu nemůže bezdůvodně odvolat. „Vycházet z výčtu prezidentských pravomocí není možné, i když je v něm uvedeno, že prezident premiéra jmenuje a odvolává, na jiném místě je ustanovení, kde se říká, za jakých okolností,“ vysvětlil. Je podle něj nutné vykládat Ústavu jako celek, nejít „jen po písmenkách“.

„Princip spočívá v tom, že vláda je podle Ústavy odpovědna Poslanecké sněmovně, ne prezidentovi, což vyplývá z toho, že máme parlamentní, nikoli prezidentský nebo poloprezidentský systém,“ řekl odborník na ústavní právo Václav Pavlíček. To znamená, že vládu, která se opírá o důvěru parlamentu, nemůže prezident odvolat. „A totéž říká profesor Jan Filip z Katedry ústavního práva a politologie Masarykovy univerzity v Brně,“ odvolává se na dalšího známého odborníka na ústavní právo Pavlíček.

Zdroje: