Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Vy tragédi, zoufalci a dětičky. Klausovi rozjeli odplatu

Vy tragédi, zoufalci a dětičky. Klausovi rozjeli odplatu
Ladislav Jakl, tajemník exprezidenta Klause | zdroj: Mediafax

Poté, co se Ústavní soud odmítl zabývat žalobou pro velezradu na exprezidenta Václava Klause, se podporovatelé žaloby dostali pod palbu příznivců bývalé hlavy státu. Premiér Petr Nečas jim doporučil odchod z veřejného života. Senátor Jaroslav Kubera si přeje, aby museli zaplatit miliony za poškození jména, europoslanec Ivo Strejček je nazývá tragédy a zoufalci.

Středečním rozhodnutím Ústavního soudu, který se odmítl zabývat žalobou pro velezradu na Václava Klause, došlo na slova těch, kteří předvídali, že žaloba senátorů nahraje na smeč bývalému prezidentovi a jeho stoupencům. Nebylo se co divit, že brzy poté prohlásil premiér Petr Nečas, že ti, kteří tuto žalobu z politických důvodů podpořili, by nyní měli zvážit, jestli mají vůbec dále působit ve veřejných funkcích.

„Já bych takové prohlášení nevydal, protože je to házení hrachu na zeď. Také na to hned Jiří Dienstbier odvětil, že první by měl odstoupit premiér. To je stejné, jako když se za komunismu říkávalo ´No jo, ale v Americe bijou černochy´. Takže tahle výzva byla bez šance,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jaroslav Kubera s tím, že by si dokázal představit daleko podstatnější poučení pro budoucnost.

Za poškození dobrého jména by Klausovi měli platit miliony

„Kdyby Václav Klaus zažaloval Senát nebo ty jednotlivé senátory normálně občanskoprávně, proboha ne trestní oznámení, jak je tady v Česku zvykem, aby vysoudil nějaký milion. To je totiž poškození dobrého jména, ne úplně obyčejného člověka, ale bývalého prezidenta. Takže by si tam mohl hodit sumičku třeba deset milionů. Soud by mu ji sice celou nedal, ale i pět milionů by bylo pro Institut Václava Klause dobrých, do začátku by se jim ty peníze určitě hodily,“ míní Jaroslav Kubera.

Zdroje: