Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Všechno lidem vezmou. Necháme je umírat hlady, strhal plán Drábka zlý muž VV

Všechno lidem vezmou. Necháme je umírat hlady, strhal plán Drábka zlý muž VV
zdroj: tisková zpráva

Platební karty sociálních systémů, neboli takzvané sociální karty jsou neustálým předmětem sporů a politických třenic. Lidé, jichž se to týká, jsou rozhořčeni, ale jasno není ani v samotné vládní koalici. Místopředseda strany Věci veřejné Tomáš Jarolím, který situaci zná z terénu, má k těmto kartám velké výhrady.

„Mám pocit, že se tyhlety věci dělají pouze s teoretickou znalostí," zlobí se Jarolím. Možná to podle něj nemusí být ze zlého úmyslu, ale teoretická znalost o sociálních dopadech, kdy se do toho vkládá tolik peněz a zasahuje to do tolika osudů, je podle něj příliš málo.

To máme kvůli exekutorům nechat lidi umřít hlady?

„Já s těmi lidmi dělám, a nejenom s těmi, jichž se to týká, ale také s úředníky a s terénními pracovníky," říká pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV. Právě od těchto lidí získává informace a argumenty o tom, jak to ve skutečnosti bude vypadat, jak se vytvoří účty.

„A ti všichni říkají to samé. Jak se vytvoří účty k té kartě, jak okamžitě na ty lidi nastoupí exekutor... Vždyť tady budeme mít statisíce lidí s velkými problémy. Vždyť 70 procent lidí, kteří pobírají dávky, mají problém s exekutorama. Z jednoho tisíce nebo patnácti set korun dluhu vzniká 23 tisíc exekuce. Co s tím budeme dělat?" ptá se Tomáš Jarolím. „To ty lidi necháme umřít hlady, nebo co? A my pro to ještě vytváříme systém," zlobí se Tomáš Jarolím.

Podle něj bychom nic nového ani vytvářet nemuseli, protože stávající systém by mohl fungovat. Podle něj je zapotřebí systém, který by to koordinoval a zastřešoval, ale to zatím také funguje. „Obecní úřady výborně komunikují s pracákem," dodává.

Celý článek na ParlamentniListy.cz