Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Všechno, co jste chtěli vědět o letním čase (a nezeptali se)

Všechno, co jste chtěli vědět o letním čase (a nezeptali se)
Letní čas nám kdysi šetřil energii, dneska už to ale neplatí. Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Začíná letní čas. Bereme ho jako samozřejmost, víte však, že Češi kdysi neposouvali hodinové ručičky dopředu, ale o hodinu zpátky proti přírodnímu (normálnímu) času? Vymysleli zimní čas, a tak si mohli o hodinu déle zdřímnout.

Hodinové ručičky poskočí v neděli 29. března z druhé hodiny ranní na třetí a do Evropy vstoupí letní čas.

Posunout časomíru na jaře o hodinu dopředu a na podzim zpět - to je rituál, se kterým mají už desítky let co do činění obyvatelé sedmi desítek států.

Kdysi letní čas dělil rok na dvě poloviny. Teď úřední léto trvá v Evropě sedm měsíců (od poslední březnové neděle do poslední neděle v říjnu), v Severní Americe dokonce o měsíc déle (od druhé březnové neděle do první neděle v listopadu).

Šetříme energetické drobty

Důvod, který vedl k zavedení letního času, přitom pominul nebo přinejmenším pomíjí. Letní čas, jenž je proti běžnému času posunutý o hodinu dopředu, vznikl proto, aby se ušetřila elektrická energie, které by bylo jinak třeba pro večerní osvětlení. Američané mu proto neříkají "letní čas", ale "Daylight Saving Time", tedy "čas, který šetří denní světlo".

Za světových válek a během ropné krize v 70. letech minulého století, kdy evropské státy letní čas masově zaváděly, byly úspory energie patrné. Jenže v jednadvacátém století to neplatí.

Úsporné led žárovky, žárovky halogenové nebo kompaktní zářivky vytlačují tradiční Edisonovy žárovky, které víc topí, než svítí. Podíl osvětlení na celkové spotřebě elektřiny v domácnostech klesá. Zato stoupá množství energie, kterou požírají klimatizace.

Energetické benefity letního času mizí. Měření českých energetiků dokládají, že letní čas šetří elektřinu pouze v krátkém období kolem rovnodennosti, a to zhruba procento. V létě nemá letní čas na spotřebu elektřiny téměř žádný vliv, protože přírodní světlo je po většinu dne.

Zakopaný pes v evropském právu

Rok co rok jsou do Bruselu odesílány návrhy na zrušení letního času, sepisují se proti němu petice, debatuje se o něm v Evropském parlamentu. Letní čas ale odolává. Má tuhý kořínek, který prorostl evropskou legislativou.

Reguluje ho směrnice Evropské unie 2000/84/ES zavádějící jednotný režim pro Evropskou unii s výjimkou zámořských území. Do českého práva směrnici postupně zapracovalo několik nařízení vlády, nejnověji číslo 222/2011 Sb.

Zrušit nařízení vlády je hračka. Se směrnicí je to však komplikovanější. V Radě Evropské unie, kde se setkávají ministři unijních států, by k jejímu zrušení bylo potřeba dát dohromady kvalifikovanou většinu. Tato většina by podle Lisabonské smlouvy musela splnit dvě podmínky:

1) Musela by zastupovat aspoň 55 procent unijních států (tedy nejméně šestnáct z osmadvaceti).

2) Muselo by v ní žít minimálně 65 procent obyvatel evropské osmadvacítky.

Zrušení směrnice by také musel odhlasovat Evropský parlament.

Bruselští byrokraté však varují: Pokud směrnici o letním čase zrušíme, vyvolá to časovou anarchii, protože některé státy od letního času odstoupí, jiné si ho ponechají.

Jak zkazit poledne a půlnoc

Nahlíženo ze střední Evropy, kdo jiný by však měl mít větší zájem na zrušení letního času než Češi? Letní čas po většinu roku ruší čas středoevropský, který je pro zemi v srdci Evropy časem přírodním.

Pohlédněme na glóbus: Česko se rozkládá kolem 15. poledníku východní délky. Po stranách této spojnice pólů je vytýčeno pásmo středoevropského času (SEČ). Z toho vyplývá, že středoevropský čas je pro území od Ašského výběžku po levý břeh řeky Moravu časem ideálním. Platí při něm princip, že v poledne je slunce v nadhlavníku a půlnoc dělí noc na dvě poloviny.

Avšak tato zásada sedm měsíců v roce nefunguje. Moc úřední ruší "pravé" poledne i "pravou" půlnoc v Jindřichově Hradci, ve Višňové, Horní Suché, Českém Dubu, Pístech, Jeníkově, Pacově, Dolní Radouni a v dalších českých obcích, které protíná patnáctý poledník.

Češi jako zpátečníci

Češi už desítky let disciplinovaně posouvají hodinové ručičky v souladu se "zbytkem" Evropy. Do historie časových manipulací se však nesmazatelně zapsali také jako "zpátečníci".

Od 1. prosince 1946 do 23. února 1947 měli zimní čas. Ručičky hodin tehdy posunuli z pásmového času o hodinu dozadu, aby se jim lépe vstávalo. Tento experiment, který bychom mohli nazvat "přispěte si", už nikdy nezopakovali.

Mimochodem, československý zákon 212/1946 Sb. o zimním čase dodnes platí. Pokud by si tedy koaliční triumvirát zasedající ve Strakově akademii usmyslel, že Čechům o trochu ulehčí vstávání do tmy a třeskutých mrazů, může zimní čas zavést jednoduše vládním nařízením.

Bruselské strážce časové harmonizace a unijní jednoty by to určitě dopálilo. Pokud by rovnou nepukli vzteky.

Jak si prodloužit sex

Většině lidí vadí kratší noc, když se čas posouvá dopředu a pásmový čas se mění na letní. Jeden z mých bývalých spolupracovníků si však právě tuhle noc nemohl vynachválit. "Skok v čase o hodinu je skvělá věc," říkal. "Kdy jindy bych se mohl pochlubit, že jsem měl sex hodinu a čtyřicet vteřin!"

Zdroje:
Vlastní