Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vondra pro rozhlas a poslance: Posílení misí v Afghánistánu potřebujeme

Vondra pro rozhlas a poslance: Posílení misí v Afghánistánu potřebujeme
zdroj: tisková zpráva

Sněmovna právě projednává plán armádních zahraničních misí. Novinkou ve vládním návrhu je ale prodloužení mandátů českých vojáků v zahraničních operacích na dva roky s výhledem na rok třetí. To se ale nelíbí opozici. Ministr obrany Alexandr Vondra ovšem tvrdí, že všichni spojenci navyšují počet vojáků, neboť se na tom dohodla Severoatlantická aliance.

Vláda chce hlavně posílit jednotky v Afghánistánu, méně by jich naopak mělo být v Kosovu. Návrh, který už před týdnem schválil Senát, počítá například s navýšením naší jednotky v Afghánistánu na 720 vojáků, nejvíc v historii. Náklady na mise budou příští rok dosahovat téměř dvě miliardy korun.

„Všichni spojenci v posledním roce navyšovali počet vojáků. Dohodla se na tom Severoatlantická aliance. My jsme se na tom v předcházejícím parlamentním cyklu nedokázali dohodnout, dnes ta možnost v rámci koalice je. Je to ale dočasné navýšení, abychom od roku 2012 mohli začít počet vojáků snižovat," uvedl v ranním rozhovoru pro Radiožurnál ministr obrany Alexandr Vondra.

K tomu, že předlohu nepodpoří poslanecký klub ČSSD, se ale Vondra nevyjádřil. Podle předsedy klubu ČSSD Bohuslava Sobotky dokonce socialisté přijali usnesení, v němž konstatují, že nepodpoří navýšení jednotek v Afghánistánu. Sociální demokraté také kritizovali záměr, aby se čeští vojáci stahovali z Kosova.

Celý článek na ParlamentniListy.cz