Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Vondra: Nebudeme tahat názvy "přebytečných" ministerstev z kloubouku!

Vondra: Nebudeme tahat názvy "přebytečných" ministerstev z kloubouku!
zdroj: Mediafax

Premiér Petr Nečas ve středu po jednání vedení ODS oznámil, že je připraven jednat o případném zrušení některých ministerstev či jejich agend, jak požadovaly Věci veřejné. Začaly sice kolovat spekulace, kterých resortů se to bude týkat, podle vyjádření politiků všech koaličních stran ale vůbec nejde o nic jednoznačného.

Po vystoupení předsedy vlády se v kuloárech začalo spekulovat, že úřady na zrušení jsou především ministerstva kultury, pro místní rozvoj a životního prostředí. Jejich nezbytné agendy by pak převzaly ostatní resorty. O návrhu se bude patrně hovořit i na úterním setkání špiček koalice, které budou jednat o osudu vlády.

Podle místopředsedy ODS a ministra obrany Alexandra Vondry je ideální představa taková, že bude ustavena odborná komise, která v řádu měsíců vypracuje a předloží konkrétní scénář, jehož realizace se následně bude připravovat. „Důležité je, aby to vygenerovalo skutečné úspory. To znamená, když máme nějaké ministerstvo X, která má rozpočet třeba čtyřicet miliard a ministerstvo Y s rozpočtem třeba sedm miliard, tak aby ten součet nebyl čtyřicet sedm miliard, to by nedávalo žádný smysl,“ soudí Vondra.

Čtěte dále: Plán koalice: Zrušíme ministerstvo kultury i životního prostředí

„A není to tak, že bychom v úterý z klobouku vytáhli tři ministerstva, tak to zatím skutečně postavené není. Chce to udělat důkladnou analýzu, tak aby to vyneslo úspory, těch možností je mnoho. S koaličními partnery jsme to orientačně probírali, čili si myslím, že to podporu má,“ dodal redakci ParlamentníchListů.cz místopředseda ODS.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík míní, že situace není zdaleka tak jednoduchá, jak se často prezentuje. „Není to tak, že škrtneme tři ministerstva a všichni budeme happy a něco se ušetří, to není pravda. Tady jde o rušení agend, které ta ministerstva mají a omezení byrokracie, kterou produkují, a v celkovém součtu jde o to, aby se ušetřila částka vyšší než deset miliard korun,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Gazdík.