Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Vodafone oznámil největší propouštění v historii, dotkne se jedenácti tisíc míst

Vodafone oznámil největší propouštění v historii, dotkne se jedenácti tisíc míst
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Britská telekomunikační společnost Vodafone oznámila zrušení jedenácti tisíc pracovních míst do tří let. Jedná se o největší plánované snižování počtu zaměstnanců v historii společnost, napsala agentura Reuters.

Firma rovněž podle televize BBC oznámila nárůst tržeb v loňském roce jen o 0,3 procenta na 45,7 miliardy eur (asi 1,1 bilionu korun) a propad zisku před zdaněním na 14,7 miliardy eur z 15,2 miliardy eur z předcházejícího roku. Vodafone čelí vysokým účtům za energie, které zvyšují výdaje za podnikání a snižují jeho zisky. Nedostatečný výkon zaznamenal telekomunikační gigant i v Německu, které je pro něj největším trhem.

Nová šéfka Vodafonu Margherita Della Valleová přiznala, že výkon společnosti není dostačující. „Mými prioritami jsou zákazníci, jednoduchost a růst,“ uvedla Valleová a dodala, že organizaci zjednoduší, a obnoví tak její konkurenceschopnost.

„Částečně to může souviset s klesající úrovní spokojenosti zákazníků,“ okomentoval oznámení těchto výsledků analytik Matt Britzman ze společnosti Hargreaves Lansdown. Podnikání Vodafonu v posledních letech přitom ohodnotil jako „nedostačující“.

Investoři jsou nedůvěřiví

Upřímnost Valleové sice označil za „osvěžující“, investoři ale podle jeho slov nevěří, že její firemní reformy situaci zvrátí. Někteří z nich popisují společnost jako příliš těžkopádnou a pomalou v reakcích na změny trhu.

Akcie Vodafonu se po úterním oznámení propadly o pět procent. Předchozí šéf Nick Read odstoupil kvůli frustraci investorů letos v prosinci. Během jeho působení v čele Vodafonu akcie firmy výrazně oslabily, což vzbudilo obavy o jeho výkonnost v budoucnu.

Read proto avizoval možné propouštění již dříve. Letos ohlásil Vodafone zrušení tisícovky pracovních míst v Itálii a 1300 pracovních míst v Německu. Po celém světě zaměstnává asi 100 tisíc lidí a má 650 milionů zákazníků.

Jde o druhého největšího mobilního operátora na světě s aktuální hodnotou 105,5 miliardy dolarů hned po čínském China Mobile. Začátkem letošního roku jej přiměla ekonomická krize rovněž zvednout ceny služeb.

Zdroje:
BBC, Reuters