Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Vlasta nebo Radka? Kdo bude vládnout v městských částech Prahy

Vlasta nebo Radka? Kdo bude vládnout v městských částech Prahy
Desítka patří k nejkontroverznějším pražským radnicím | zdroj: Profimedia

Kromě magistrátu se v Praze ve volbách rozhodovalo o radnicích jednotlivých městských částí. Praha jich má několik desítek, od těch s charakterem vesnic po ty, které by se počtem obyvatel a rozpočtem s přehledem zařadily mezi největší města republiky. Zde byly výsledky notně rozmanité.

V Praze 1 a 6 vyhrála TOP 09, v Praze 2 a 9 uhájila vítězství ODS, v částech 3 a 7 zvítězila místní uskupení a v dalších částech, jako 4, 5, 8 a 10 zvítězilo Babišovo hnutí ANO, abychom zmínili jen ty největší obvody.

Zvláště desítka, dosud ovládaná velkou koalicí a ovlivňovaná neprůhlednými aktivitami různých zájmových uskupení, stojí za pozornost. Těsně zde zvítězilo ANO s dosavadní místostarostkou a pravou rukou Andreje Babiše Radmilou Kleslovou. Ale jestli se stane starostkou, jisté není: ANO má devět křesel, koaliční partneři Kleslové ODS (3 mandáty) a ČSSD (5) výrazně ztratili, hnutí Nezávislí starosty Bohumila Zoufalíka má jen dva mandáty. Uspěla koalice VLASTA složená ze zástupců LESa, KDU-ČSL a nezávislých, a za ní se umístila TOPka - obě uskupení mají po osmi mandátech. Své zástupce mají na radnici i Zelení (3) a komunisté (2).

Zastupitelstvo má 40 členů, pokud bude chtít Kleslová vládnout, bude muset zapřáhnout všechny dosud vládnoucí a k tomu i komunisty; Vlastě a TOP ani se zelenými také mandáty nestačí. Rozhodovat tak zřejmě budou sociální demokraté.

Velkým úspěchem místních hnutí je Praha 7. Totálně propadla vládnoucí koalice ODS a ČSSD, podporovaná komunisty, s téměř 44% zvítězilo uskupení Praha 7 sobě pod vedením Jana Čižinského, složené se zástupců lidovců a nezávislých, na druhém místě se s 11,5% umístila Koalice Pro 7, složená ze zelených, pirátů a SNK ED. Přestože Čižinského listina má těsnou většinu (15 míst z 29), hodlá utvořit koalici – právě s Koalicí Pro 7.

Úspěch místních, tentokrát ale vládnoucích, se konal také na Praze 3, kde zvítězila koalice Žižkov (nejen) sobě pod vedením dosavadního místostarosty za Zelené Matěje Stropnického, druhá je TOP 09, kterou vede současná starostka Vladislava Hujová. Obě uskupení by v koalici mohla pokračovat. Ale je možné, že bude Stropnický chtít vládnout spíš se sociálními demokraty.

Na jedničce zvítězila vládnoucí TOP 09, navzdory negativní kampani proti starostovi Oldřichu Lomeckému. Dva zástupce získala společná kandidátka LESa a Pirátů (zastupitelem je i Svatopluk Karásek), uspěli zelení spojení s bývalými véčkáři (Kateřina Klasnová) a taky kandidátka My, co tady žijeme, za níž stojí bývalý starosta za ODS Petr Hejma.

Pozice přesvědčivě obhájili dva starostové za ODS: Jan Jarolím na devítce a Jana Černochová na Praze 2.

Vyjednávání o radničních koalicích ještě přinese mnohá překvapení.

Zdroje:
Vlastní