Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Vládu dnes zradí další poslanci. Uvidíte, překvapil Jandák

Vládu dnes zradí další poslanci. Uvidíte, překvapil Jandák
zdroj: Mediafax

Padne dnes vláda nebo ne? Většina poslanců z koalice doufá, že hlasování o důvěře vláda ustojí. Jelikož toto jednání iniciovala opoziční ČSSD, tam takové naděje nejsou. Poslance dneškem počínaje ale čeká celkem dvoutýdenní schůze sněmovny.

Na programu jednání je například rozhodnutí o malé důchodové reformě či o změnách v regulačních poplatcích.

Hlavním důvodem vyvolání hlasování o důvěře vládě byla vládní krize a aféry spojené s jednotlivými členy vlády. Od návrhu sociální demokraté neustoupili ani po obměně kabinetu. Výměnu ministrů totiž nazvali "špatným aprílovým žertem". Jelikož je ke svržení kabinetu třeba nejméně 101 hlasů a opozice má zatím dohromady jistých jen 82 poslanců, zdá se, že  mezi koaličními členy vlády může panovat klid. Počítat se totiž dá pak najisto pouze s třemi bývalými členy poslaneckého klubu VV  - Jaroslavem Škárkou a Stanislavem Humlem a Kristýnou Kočí.

Přesto mohou ještě přijít dramatické zvraty. V pondělí večer totiž neformální lídr véčkařů Vít Bárta oznámil, že podpora vlády i od zbývajících poslanců Věcí veřejných není tak jednoznačná. Jednat a definitivně rozhodovat se o ní bude tak těsně před hlasováním v úterý v rámci poslaneckého klubu.

Pokud tak tedy opozice na svoji stranu nezíská další členy koalice, vláda hlasování o nedůvěře přečká. A toho si jsou poslanci dobře vědomi.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, podle poslance za Věci veřejné Josefa Novotného vláda hlasování ustojí. Za jedno je s ním i Boris Šťastný z ODS. "Šance, že vláda bude i po úterním hlasování pokračovat, jsou téměř stoprocentní. Ukončení krize totiž znamenala už dohoda koaličních lídrů všech tří stran," reagoval pro ParlamentníListy.cz Šťastný

Celý článek na ParlamentniListy.cz