Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Vláda dostala za boj s korupcí trojky. Na jedničky bychom museli zavřít sebe, říká Peake

Vláda dostala za boj s korupcí trojky. Na jedničky bychom museli zavřít sebe, říká Peake
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Občanská sdružení vystavila vládě vysvědčení za boj s korupcí a byly to většinou trojky. Vicepremiérka Karolína Peake (VV) kritiku přijala.

"Nejsem si ale jista, že bychom si jedničky nevysloužili jedině tím, že bychom se celá vláda nechali zavřít," uvedla pro iDNES.cz s úsměvem Peake. Na hodnocení a známkování se podílely organizace Transparency International, Oživení, Otevřená společnost, Ekologický právní servis a Zelený kruh.

Zatčení Haly? Skoro jako ministrů

David Ondráčka z Transparency International ocenil zejména zatčení bývalého manažera Ředitelství silnic a dálnic Michala Haly, kterého před Vánocemi zatkli detektivové kvůli podezření z mnohamilionových úplatků při pronájmech dálničních odpočívadel.

"To je na úrovni zatčení některých ministrů. Teď ještě dohledat, kdo je zapsán v jeho notýsku," řekl Ondráčka. Trojky vláda od občanských sdružení dostala v oblastech veřejné zakázky, kontrola úřadů, policie, financování politických stran, tvorba zákonů a samospráva. Čtyřky za pravidla pro kontrolu a dohlížení na střet zájmů, pětku za umožnění svobodného přístupu k informacím a dvojky za oblast justice a za ochranu oznamovatelů korupčního jednání. Jedničku žádnou.